Leerlingen praktijkonderwijs Singelland krijgen met feestbus voor het eerst diploma

Leerlingen van het praktijkonderwijs krijgen dit jaar voor het eerst een diploma. Voorheen kregen zij alleen maar een getuigschrift als zij hun opleiding hadden afgerond. Zij kregen dit omdat ze geen landelijk eindexamen hadden gedaan. Ook was er geen diploma-uitreiking.
Learlingen praktykûnderwiis
Minister Slob heeft vorig jaar in de Wet op het Voortgezet Onderwijs bepaalt dat in het praktijkonderwijs leerlingen net als leerlingen van de middelbare school een diploma krijgen. Dat heeft meer waarde dan een getuigschrift, zo vinden de scholen. Het zorgt voor erkenning. De leerlingen van het Singelland in Drachten kregen vrijdag met een feestbus hun eerste diploma.

Feestbus met diploma's

Door corona kon de uitreiking van het diploma niet op school plaatsvinden. De docenten van het Singelland zijn de hele dag met een open feestbus vol confetti en ballonnen onderweg om de leerlingen thuis het diploma te overhandigen. Al vroeg in de ochtend zijn de docenten druk bezig om de bus mooi te maken.
"Het is voor onze leerlingen een bijzondere dag",zegt directeur Ewoud Stadman, terwijl hij een spandoek aan de zijkant van de bus hangt. Hij vindt het belangrijk dat praktijkleerlingen nu ook een diploma krijgen. "Het is vooral een stuk erkenning. Praktijkonderwijs is ook gewoon onderwijs en het valt niet uit te leggen dat je dan geen diploma krijgt."
Het is een stuk eigenwaarde. Ze kunnen nu tegen vrienden zeggen dat ze ook een diploma hebben.
Directeur Ewoud Stadman van Singelland Drachten
Stadman vindt dat het hoog tijd wordt om de leerlingen van het praktijkonderwijs te waarderen. Het was vreemd dat zij lang naar school gaan en dan geen diploma hebben gekregen. Nu staan ze sterker op de arbeidsmarkt. "Maar het is ook een stuk eigenwaarde. Ze kunnen nu tegen vrienden zeggen dat ze ook een diploma hebben. Dat ze ook een uitreiking meegemaakt hebben", vervolgt Stadman, terwijl hij de bus instapt en de chauffeur de motor start.
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
De eerste stop is in Oosterwolde, waar een familie de bus vol enthousiasme opwacht. Paulo Mamemdio Pantoja is net geslaagd en is ondersteboven van de actie van de school. Met de hand voor de mond kijkt hij hoe de rode bus de straat inrijdt.
"Het is wel anders dan ik verwacht had", zegt Paulo. "Maar de school doet er alles aan om het toch nog leuk te maken. Dat is wel bijzonder." Mamedio wil na de zomer aan het werk. "Misschien leer ik nog door, maar dat is nog niet zeker."
© Omrop Fryslan, Willem Vermeltfoort
De bus rijdt de hele dag langs vijftien leerlingen. Michel van der Heide staat al van een afstand te zien hoe de bus probeert om de smalle straat van zijn huis in te komen. Na enkele keren steken springen de docenten enthousiast uit de bus. "Dit is wat ik wilde", zei Michel met een grote glimlach.
De pret in zijn ogen zegt dat hij het naar zijn zin heeft. "Nu kan ik aan het werk. Ik zit bij een auto-spuiter. Mooi is dat ik nu mijn diploma kan laten zien. Dat is alles wat ik wilde. Voorlopig zal ik nog even enkele weken feesten en daarna volop bij de auto's aan de gang."
Verslaggever Willem Vermeltfoort was mee in de diplomabus