Sporter van de Week: Marrit Steenbergen

Zwemster Marrit Steenbergen wint in 2015 op de Europese Spelen een gouden medaille op de 100 meter vrije slag. Een jaar later wordt ze Europees kampioen op de 4x100 meter vrije slag met de estafetteploeg. Maar daarna wordt het stil rond de nu twintigjarige zwemster uit Oosterwolde. Een zware schouderblessure, een verhuizing en haar eindexamen vwo werpen haar terug, maar nu werkt ze in het Pieter van den Hoogenband-zwemstadion in Eindhoven aan haar rentree.
FH Marrit Steenbergen
Marrit Steenbergen lacht weer. Het gaat goed met haar, na een paar heel zware jaren. En dat het weer beter gaat, is aan haar af te zien. Ze traint zes keer per week onder leiding van bondscoach Marcel Wouda in het zwembad in Eindhoven. "Ik heb eindelijk lekker mijn draai gevonden in Eindhoven, ik voel me goed!"
"Het heeft even geduurd", erkent ze. "Toen ik hier kwam in 2017 zat ik in mijn laatste examenjaar op school. Dat liep niet zoals de bedoeling was. Ik haalde geen goede cijfers en dat kostte heel veel moeite. Met zwemmen had ik last van mijn schouders, dus alles wat ik deed, ging moeizaam. Maar nu heb ik geen school meer, zwemmen gaat goed en mijn schouders gaan goed. Het valt eindelijk een beetje op zijn plaats."

Oorzaken

De problemen van Steenbergen hadden meerdere oorzaken. Als eerste: de schouderproblemen. Daar kreeg ze al in 2015, op vijftienjarige leeftijd, last van. "Toen kon ik nog wel normaal trainen, maar het werd steeds erger. In 2016 en 2017 had ik er nog meer last van. Na het Europees jeugdkampioenschap zat ik er helemaal doorheen en hebben we besloten het WK af te zeggen. Dat was het keerpunt en ging het alleen maar minder."
De pijn in haar schouders was zo erg, dat ze er zelfs bij het schrijven op school last van had. Ze heeft in de afgelopen jaren geprobeerd haar schouders op een andere manier te gebruiken en dat heeft geholpen. "Maar het blijft het zwakke punt, vooral bij krachttraining."

Verhuizing

Daarnaast verhuisde Steenbergen in 2017 van het noordelijke trainingscentrum in Drachten naar de Nederlandse zwemploeg, die traint in Eindhoven. "Ik moest uit huis, moest alles zelf regelen en ging naar een andere school en andere ploeg. Dat was achteraf best wel lastig. Ik heb veel steun gehad aan mijn ouders en nog altijd."
Ik moest elk weekend huilen, dus ik zat best wel diep.
Zwemster Marrit Steenbergen zat in een diep dal
Het derde wat haar dwars zat, was het afmaken van school. Het was haar nog niet gelukt om het vwo af te ronden en slechte cijfers maakten het perspectief niet beter. Dat was zo erg, dat ze zich zelfs thuis bij haar ouders niet goed voelde. "Ik heb best wel diep gezeten. ik weet niet zo goed hoe ik dat moet uitleggen. Ik ben van mezelf wel een beetje teruggetrokken, maar op die momenten zei ik niets meer. Thuis lag ik alleen maar op de bank, terwijl ik thuis vrolijk ben. Maar ik moest elk weekend huilen, dus ik zat best wel diep."
Het volledige interview met een openhartige Marrit Steenbergen:
Ynterfiew Marrit Steenbergen
Bondscoach van de Nederlandse zwemmers is Marcel Wouda. Sinds 2017 is hij coach van Steenbergen en daarom heeft hij haar ook in de lastige tijden meegemaakt. "Ik heb er enorm veel respect, waardering en bewondering voor, want het is nogal wat. Elke teleurstelling die je meemaakt, heeft best wel wat tijd nodig om overheen te komen. Dus ik vind het knap dat ze dit doet, heb bewondering voor waar ze staat en we gaan alle hens aan dek zetten om daar iets geweldigs van te maken."

Nog niet helemaal klaar

Hetgeen waar Steenbergen last van heeft, lijkt wel enigszins op een burn-out. Maar of dat het ook is, weet ze niet. Wat ze wel weet, is dat ze er nog niet helemaal is. "Het is nog steeds niet helemaal klaar, ik heb ook nog steeds hulp van een psychologe. Het gaat nu heel goed en ik zit lekker in mijn vel, maar ik heb ook nog steeds mijn mindere momenten."
© Omrop Fryslân
De grote vraag is of we Steenbergen ooit terug zien op het topniveau dat ze vier en vijf jaar geleden haalde. Wouda wil zich er niet echt over uitspreken. "Een van de dingen die ik niet ga doen, is speculeren over haar niveau en waar ze ooit weer terecht gaat komen. Het is voor haar super belangrijk in het hier en nu te zijn en goede dingen te doen. Dat doet ze de laatste twee, drie jaar eigenlijk al dag in, dag uit. Haar laatste wedstrijd voor de corona zwom ze ook weer een goede 55'er, dat heeft ze lang niet gedaan."
Het is een soort auto waar je alle onderdeeltjes vanaf haalt, die probeert beter te maken en dan weer bij elkaar gaat brengen.
Zwembondscoach Marcel Wouda over Marrit Steenbergen
Sterker nog: de concurrentie zwemt de laatste jaren ook alleen maar harder. En dus moet er meer gebeuren voor Steenbergen, volgens de bondscoach: "Ik vind haar oude niveau niet interessant, ik wil dat ze harder gaat. Het is leuk, 54 of 53,9, maar daar kom je niet zo ver mee in de wereld. We zijn voor meer bezig. Of dat gaat lukken, zal zich moeten uitwijzen."
Wat zeker is, is dat de zwemster uit Oosterwolde een heel ander persoon is als het meisje dat vijf jaar geleden goud won op de Europese Spelen. Wouda: "Ze is niet meer dat jonge meisje dat vanuit het niets ineens heel hard ging zwemmen. Ze heeft ontzettend veel meegemaakt en daar moet je mee omgaan. Dat gaat steeds beter, dat leert ze en daar is ze geweldig mee bezig. Het is een soort auto waar je alle onderdeeltjes vanaf haalt, die probeert beter te maken en dan weer bij elkaar gaat brengen."
Marrit Steenbergen en bûnscoach Marcel Wouda © Omrop Fryslân
Zes keer in de week ligt Steenbergen in het water in Eindhoven. Daar is ze bezig om terug te komen op topniveau. Als de Olympische Spelen dit jaar geweest waren, had ze die niet gehaald. Maar nu het grootste sporttoernooi van de wereld door de coronacrisis is uitgesteld, geeft het haar weer perspectief. Sterker nog: het is volgens Wouda een 'boppeslach'. "Voor haar is de extra tijd een soort van zegen."
Hoe vindt ze zelf dat het nu gaat? "Ik denk wel goed. Het zwemmen gaat goed, dus ik denk dat dat wel prima is. Ik moet wel weer heel erg leren om wedstrijden te gaan zwemmen. Maar omdat ik van best wel ver moet komen, is het goed dat het wat langer duurt. Ik heb tot en met december om stappen te zetten. Dat is ook nodig, dus wat dat betreft komt het niet heel slecht uit, nee."

Olympische Spelen

Plaatsing voor de Olympische Spelen van volgend jaar hoort nog altijd tot de mogelijkheden. In 2016 in Rio de Janeiro was ze erbij en datzelfde hoopt Steenbergen voor komend jaar in Tokio. Helemaal omdat ze revanchegevoelens heeft. "Ik heb mezelf vier jaar geleden heel erg verweten dat we geen medaille hebben gehaald, terwijl ik wel prima zwom. Dat zou ik voor mezelf recht willen zetten, zodat ik dat gevoel niet meer heb."
Met Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en oud-Drachtster Inge Dekker zwom Steenbergen in 2016 naar de vierde plaats op de 4x100 meter vrije slag.
Marrit Steenbergen en haar tatoeage van de olympische ringen © Omrop Fryslân
Maar is het ook realistisch? "Dat is heel moeilijk te zeggen. Er zijn heel veel meiden op dit moment die een goed niveau hebben. Ik weet niet zo goed wat de kansen zijn. Het is lastig, het is niet onmogelijk, maar het is ook niet zo dat ik het even ga doen", denkt Steenbergen, die nu nog de tijd heeft om kwalificatie af te dwingen. Zoals het nu staat is er aan het eind van het jaar een kwalificatiemoment.
Volgens bondscoach Marcel Wouda is er een kans dat we Steenbergen ook in Tokio op de Spelen zien. "Ze kan het, het zit erin en dat is waarom ze dit elke dag doet. Individueel kan ze haar plaatsen, maar dan moet ze wel hele grote stappen zetten. En dat kan ze."