Waddenvereniging: "Onbeteugelde groei containerschepen moet stoppen"

De zuidelijke vaarroute boven de Waddeneilanden voor containerschepen afsluiten bij storm is niet voldoende om een nieuwe containerramp te voorkomen. Dat zegt Ellen Kuipers van de Waddenvereniging. "Om het Waddengebied goed te beschermen, moet ook de noordelijke route bij bepaalde omstandigheden worden afgesloten."
Ellen Kuipers van de Waddenvereniging:
Ellen Kuiper
"De uitkomsten van deze rapporten is wereldnieuws", zegt Kuipers, die projectleider rampenbestrijding is bij de Waddenvereniging. "De moderne, enorm grote schepen die op flatgebouwen lijken, kunnen niet meer. Ze zijn niet veilig."

Schepen worden te groot

In de rapporten staat dat de zuidelijke vaarroute bij bepaalde weersomstandigheden te gevaarlijks is, maar ook dat er fundamentele fouten zitten in het ontwerp van de grote containerschepen. "Waar ze ook varen, onder bepaalde omstandigheden komen er krachten vrij op de schepen die niet veilig zijn. We zijn te groot gegroeid. De onbeteugelde groei van de containerschepen moet een halt toe worden geroepen."
Voorzitter Dijsselbloem van de Onderzoeksraad zegt ook dat de schepen te groot zijn. "Ze zijn niet gebouwd op een noordwedstenwind in combinatie met relatief ondiep water. Het ontwerp kan die omstandigheden niet aan."
Wij consumenten spelen daar ook een rol in, zegt Kuipers. "We moeten niet meer alles bestellen in Verweggistan."
Je kunt ook tegen schepen zeggen dat ze niet meer mogen varen onder bepaalde weersomstandigheden. Dan moeten ze maar tijdelijk voor anker.
Ellen Kuipers
Kuipers is blij met de uitkomsten van de onderzoeken. "Er liggen heel duidelijke aanbevelingen. De scheepvaart is wel allemaal internationaal geregeld, dus veranderingen zullen langzaam gaan. Maar we hopen dat de minister de aanbevelingen snel gaat realiseren, en bijvoorbeeld de Kustwacht meer mandaat geeft. Je kunt ook tegen schepen zeggen dat ze niet meer mogen varen onder bepaalde weersomstandigheden. Dan moeten ze maar tijdelijk voor anker. Er moet wereldwijd anders worden gevaren."