Mogelijk doorbraak in ontwikkeling zwembadterrein Nes op Ameland

Er liggen concrete plannen voor het wellness-centrum dat op de plek van het eerdere zwembad in Nes op Ameland moet komen. De ontwikkelaar heeft een plan gepresenteerd voor een hotel met een losstaande wellnessvoorziening, dat voldoet aan de eisen en wensen die de gemeente eerder had vastgelegd. Daarmee lijkt er eindelijk een eind te komen aan de slepende kwestie.
It âlde swimbad yn Nes © Frank Hulsebos
Volgens experts is er geen bestemmingswijziging nodig voor de plannen. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders van Ameland in een brief aan de gemeenteraad.
In april kondigde het college nog een raadsvoorstel aan over de eerdere zwembadlocatie. Nu een bestemmingsplan niet nodig lijkt, komt er geen voorstel en volstaat het college met een brief waarin de huidige stand van zaken wordt beschreven. Plan is dat er een nieuw hotel wordt gebouwd in de noordoosthoek van het gebied en een losstaand wellnessgebouw tussen het nieuwe hotel en het al bestaande hotel Noordsee.

Heet hangijzer

Het is al jaren een heet hangijzer wat er met het oude zwembad moet worden gedaan. De gemeente had eerder verschillende onderzoeksbureau's benaderd voor een haalbaarheidsonderzoek en een maatschappelijke consultatie. Dat leverde een aantal eisen en wensen op.
Het doel was om de resultaten van de onderzoeken in oktober 2019 te bespreken in de raad, maar daar kwam het nooit toe. De raad liet het punt van de agenda halen, omdat de advocaat van de ontwikkelaar kort voor de vergadering een brief stuurde die de behandeling doorkruiste. Sindsdien heeft het college meerdere keren overlegd met de ontwikkelaar. Op basis daarvan heeft de ontwikkelaar een nieuw plan gepresenteerd.
In dat nieuwe plan moet er een luxe hotel met 80 tot 120 kamers komen. Los daarvan komt er een vrijstaand wellnessgebouw van zo'n 1.000 vierkante meter. Daarmee wordt de wellnessvoorziening flink kleiner dan de voorkeursoptie uit het haalbaarheidsonderzoek. Er wordt ook flink ingezet op duurzaamheid.