Onbegrip en vragen in Provinciale Staten over subsidie Welcome to the Village 2020

In Provinciale Staten is onduidelijkheid en onbegrip ontstaan over het besluit van de provincie om het Leeuwarder festival Welcome to the Village 70.000 euro subsidie te verlenen, terwijl het dit jaar niet doorgaat. Forum voor Democratie is tegen toekenning van het geld aan festival en vraagt het college het bedrag toe te voegen aan het budget van het 'actieplan cultuur'. Dat is bedoeld om culturele organisaties te steunen die het moeilijk hebben in coronatijd.
Mattiel © Ronnie Porte
"De subsidie aan Welcome to the Village lijkt door de huidige vertrekking van 70.000 euro een structureel karakter te krijgen", zegt fractievoorzitter Maarten Goudzwaard van Forum voor Democratie. "Wij vinden dat niet transparant en ook niet eerlijk tegenover andere festivals."

Voorkeursbehandeling

Goudzwaard vindt dat het erop begint te lijken dat het festival een voorkeursbehandeling krijgt. De provincie moet beslist voorkomen dat er 'een schijn van belangenverstrengeling' ontstaat.
FNP-Statenlid Sybren Posthumus is ook verbaasd over de subsidie voor Welcome to the Village. "Het lijkt erop dat het ene festival een extra pluim verdient in de ogen van het college. Dat vind ik geen goede zaak." Posthumus heeft gedeputeerde Sietske Poepjes woensdag in Provinciale Staten om opheldering gevraagd.
In bijehotel is ien fan de natuerfreonlike eleminten fan it festival © Omrin
Het is niet de eerste keer dat er in de politiek discussie is over het festival. In het verleden riep de provinciale subsidie aan het festival ook al eens vragen op, omdat oprichter Sjoerd Bootsma van het festival, door de provincie ingehuurd als deskundige, zou hebben geadviseerd het festival subsidie te verlenen. Volgens Sjoerd Bootsma zelf ging het toen om 'een misverstand' en 'een fout', waar hij zelf 'vreselijk van baalde.'
Sjoerd Bootsma © Omrop Fryslân
"We hebben er bewust voor gekozen Welcome to the Village 70.000 euro te geven als overbrugging voor de periode tot het nieuwe cultuurbeleid", zegt gedeputeerde Poepjes in reactie op vragen van de FNP en Forum voor Democatie. "Als je ziet hoe het festival georganiseerd wordt, voldoet dat volledig aan vastgestelde criteraria zoals circulaire economie en nationale en internationale aantrekkingskracht. Wij vinden het belangrijk dat dit festival kan blijven bestaan."

Wrang

Volgens Poepjes staat nog lang niet vast dat het festival ook in de toekomst structureel subsidie krijgt. Een onafhankelijke commissie moet eerst advies uitbrengen over de toekomst van het festival. Poepjes zegt verder dat ze zich kan voorstellen dat andere festivals de overbruggingssubsidie voor Welcome to the Village 'wrang' vinden.
De aparte behandeling van Welcome to the Village roept ook bij andere partijen in de Staten vragen op. VVD-fractievoorzitter Klaas Kielstra zegt dat hij het 'ingewikkeld' vindt dit festival nu 70.000 euro subsidie te geven.
The Soft Moon © Ronnie Porte
"Wij vinden het tegenover andere festivals moreel niet te verantwoorden nu 70.000 euro aan dit festival te geven, ook omdat het dit jaar helemaal niet georganiseerd wordt", zegt FNP-Statenlid Sybren Posthumus. "Wij vinden dat een moeilijk dilemma."

Coulance-regeling

Volgens gedeputeerde Poepjes is op Welcome to the Village 'de coulance-regeling' van toepassing. "Vanwege de coronacrisis kunnen we dit jaar geen enkel festival afrekenen op hun prestaties. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Tryater of het Fries Museum."