Digitale aanbieding van petitie van omwonenden van kleine gasvelden

Er moet een goede schadeprotocol komen voor de omwonenden van kleine gasvelden. Dat staat in de petitie die woensdagochtend om 9 uur digitaal aan de Tweede Kamer door verschillende actiegroepen wordt overhandigd.
© Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Fryslân heeft 68 kleine gasvelden en de omwonenden denken dat de overlast toeneemt, nu de gaswinning in Groningen daalt. Omdat de afhandeling van schade door gaswinning in Groningen voor veel overlast heeft gezorgd, willen de omwonenden het in Fryslân beter regelen. Volgens Jeannet van er Velde, die de petitie overhandigt, moet er omgekeerde bewijslast komen. Deze vorm van bewijslast geldt nu in Groningen ook.
Met omgekeerde bewijslast wordt alle schade toegeschreven aan de mijnbouw, behalve wanneer het helemaal duidelijk is dat het een ander reden heeft. Die regeling is in Fryslân anders. Daar moet worden bewezen dat de schade aan de woning door gaswinning is veroorzaakt. "Problemen worden vaak afgewimpeld als funderingsproblemen of problemen door droogte en inklinking. Mensen merken het vaak pas in een te laat stadium dat er wat met hun woning gaande is," zegt Van der Velde.

Productie omhoog

Bijna de helft van de 68 gasvelden in Fryslân is momenteel in productie. Op verschillende plekken zijn er plannen om de productie te verhogen. Omwonenden zijn bang dat er veel extra schade uit voortkomt. Van der Velde wil graag dat de minister de zorgen van de burgers meeneemt. "De minister heeft niks meer laten horen, nadat wij onze zorgen hebben geuit in december."
Het overhandigen van de petitie gebeurt vanwege het coronavirus digitaal. "We overhandigen met twee mensen vanuit mijn kamer uit huis," zegt Van der Velde. "Maar we spreken namens een hele grote groep."
Jeannet van der Velde