De Lawei komt met theaterstuk voor toeristen en thuisblijvers

Drachtster schouwburg De Lawei maakt deze zomer een speciaal theaterstuk. In de maand augustus moet er een uitvoering komen voor toeristen en thuisblijvers in Fryslân. "We denken dat er veel mensen naar Fryslân komen," zegt directeur Stef Avezaat. "Daar zien we een markt in."
De Lawei yn Drachten © Omrop Fryslân, Joris Kalma

Speciaal stuk

Hoe het stuk er precies uit komt te zien, is nog niet helemaal zeker Het personeel denkt het idee momenteel uit, ook of het stuk voor kinderen geschikt is. In dat geval kunnen er meer bezoekers komen, omdat kinderen tot twaalf jaar geen anderhalve meter hoeven te houden.

Meer mensen welkom

Woensdag wordt waarschijnlijk ook bekend gemaakt dat vanaf 1 juli geen maximum aantal bezoekers meer geldt. Zolang de anderhalve meter aftsand kan worden gehouden, mogen zo veel als mogelijk mensen naar binnen. "Voor ons is het mooi dat er weer meer bij mogen maar er verandert niet zoveel. Voor de film betekent het dat er 45 naar binnen kunnen in plaats van 30. Voor de horeca is er iets meer omzet."
Toch is Avezaat blij dat er nu al wordt gekozen om het maximaal aantal bezoekers los te laten. "Dat biedt weer perspectief en hoop. In een zaal van 900 man kunnen we dan 235 mensen kwijt, dus dat blijft natuurlijk financieel een uitdaging. Veel mensen vragen ook wanneer de schouwburgen hun programmaboekjes klaar hebben. Wij kunnen echter geen boek samenstellen, omdat veel producenten en theatermakers voor kleinere aantallen mensen de programmering niet rond kunnen krijgen. Dus bij ons vallen er nu ook heel veel gaten in de programmering, terwijl die al helemaal klaar was."

Artistiek apenkooi

Uitdaging is dan ook om deze zomer wat moois neer te zetten. "We weten dat veel Nederlanders vakantie in eigen land zullen vieren, ook toeristen. We zijn de dans hier ook een beetje ontsprongen en laten we hopen dat dat zo blijft, maar dan hebben wij ruimte om een 'artistieke apenkooi' te organiseren. We denken aan een route door het gebouw. Je komt aan de voorkant binnen, en tijdens een reis door het gebouw ga je van alles beleven en kun je workshops volgen. Het blijft natuurlijk ingewikkeld, maar het biedt wel perspectief."
Directeur Stef Avezaat van de Lawei