Plannen nieuwe Swettehûs: veertig bruggen bedienen, volledig energieneutraal

Het nieuwe Swettehûs in Leeuwarden bedient in de toekomst veertig bruggen, wordt volledig energieneutraal en grotendeels circulair. Dinsdag presenteerde de provincie de centrale voor de brugbediening. De bouw begint in september, eind volgend jaar moet het klaar zijn.
It nije Swettehûs © Provinsje Fryslân
Op moment worden veertien bruggen door heel Fryslân op afstand bediend, maar dat moeten er dus veertig worden. Daar is een nieuwe gebouw voor nodig. "Dit wordt een van de meest circulaire gebouwen van Fryslân en waarschijnlijk van heel Nederland", zegt Biense Dijkstra, wiens bedrijf het zal bouwen.
Biense Dijkstra over het gebouw
"Het wordt niet alleen een functioneel gebouw", zegt Sjoerd Marten Vrieswijk. Hij is hoofd van de provinciale waterstaat. "Het moet ook passen bij onze ambities. We lopen al vooruit op het gebied van circulaire economie. Dat doen we ook met dit gebouw dat voor veertig procent uit energie bestaat die je opnieuw kan gebruiken."
Filmpje van de provincie van hoe het er eind volgend jaar uitziet:
De brugbedieners zitten straks niet meer in de bruggenhuisjes, voor zover die er al waren. "Dat gebeurt straks allemaal in dit gebouw", vertelt Vrieswijk. "Ze zitten dan achter grote schermen. Er komen 26 werkplekken voor de bruggenwachters."
Sjoerd Marten Vrieswijk van de provincie
Daarnaast wordt het nieuwe gebouw ook de uitvalsbasis voor provinciale medewerkers van het (vaar)wegenbeheer, nautische zaken en technische dienst voor onderhoud van bruggen en sluizen.
Zo'n 1.000 zonnepanelen leveren genoeg energie voor het gebouw, het openen/sluiten van de fietsbrug Ritsumazijl en voor de laadpalen voor elektrische auto's.