Middelbare scholen verwachten weer open te gaan: leerlingen missen vrienden en docenten

De middelbare scholen mogen na de zomervakantie gewoon weer open. Dat maakt premier Rutte woensdag waarschijnlijk bekend. Als die verwachting uitkomt, mogen leerlingen weer naar school toe en hoeven ze zich onderling niet aan de anderhalvemeterregel te houden, maar met de contacten met docenten wel.
Middelbere skoallen wer iepen
Nog een paar dagen en een paar toetsen en dan zit dit schooljaar erop. De scholen zijn door de corona maanden dicht geweest. De laatste weken mocht maar een deel van de leerlingen tegelijk naar school en moesten ze anderhalve meter uit elkaar zitten. En verder moesten de leerlingen de lessen thuis op beeldschermen volgen.
Op het Bornego College in Heerenveen zitten 1900 leerlingen. Meer dan honderd kinderen daar hebben door de coronacrisis achterstanden opgelopen. Ze krijgen extra steun om dat weer in te halen. Ze hebben elkaar gemist, zeggen docenten en leerlingen.
"We gaan ervan uit dat op de persconferentie wordt gezegd dat we weer open mogen. Het is heel belangrijk, omdat we merken dat veel leerlingen thuis wel dingen doen, maar nooit zoals op school. Op school leer je ook van elkaar. Bovendien zeggen de leerlingen: op school leren we niet alleen, we missen onze vrienden, We missen zelfs onze leraren en we willen hen graag weer ontmoeten", zegt Hans Wildeboer, bestuurder bij het Bornego College in Heerenveen.
Als de verwachtingen uitkomen, zitten de leerlingen na de zomervakantie weer allemaal met elkaar in het lokaal. Al moeten docenten wel op anderhalve meter afstand blijven.