"Aantal fysieke lessen NHL Stenden kan wel omhoog, omdat corona hier minder speelt"

Er moet meer ruimte komen voor de Friese hogescholen om weer echt les te geven. Dat vindt bestuursvoorzitter Erica Schaper van NHL Stenden in Leeuwarden. Op dit moment mag nog maar een klein deel van de duizenden studenten van de hogeschool weer op school komen om zo rekening te kunnen houden met anderhalve meter en alle andere coronamaatregelen.
“Mear romte foar studinten yn Fryslân”
Het gaat pakweg om 10 tot 15 procent en volgens Schaper kan dat meer zijn als voor iedere regio andere regels zouden gelden. Om in Fryslân niet veel coronagevallen zijn geweest, zou daar volgens hen meer mogelijk moeten zijn. "Het gaat dan eigenlijk niet eens om de maatregelen op de school zelf, maar met name de maatregelen in het openbaar vervoer."
Op dit moment mogen studenten niet in de spits naar school komen met het openbaar vervoer en daarom beginnen de lessen bijvoorbeeld pas vanaf elf uur 's ochtends. "Als we daar wat meer ruimte in kunnen krijgen en bijvoorbeeld al vanaf negen uur kunnen beginnen dan kunnen we alweer veel meer studenten aan."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Erica Schaper fan NHL Stenden
Ook zou er volgens Schaper op meer verschillende locaties les gegeven kan worden. Daarbij kan gedacht worden aan De Fabriek in Leeuwarden, een bedrijfsverzamelgebouw waar NHL Stenden in het verleden ook wel eens gebruik van maakte. Dat zou voor meer lucht moeten zorgen, met name voor het nieuwe schooljaar.
"Dat is voor ons een belangrijk moment, want dan komen er natuurlijk ook veel nieuwe studenten die nog helemaal geen band hebben met de school. Die willen we graag in de beginfase meer kunnen bieden dan alleen online onderwijs."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Waar de gebouwen van NHL Stenden een paar weken geleden nog volledig leeg waren, zijn nu weer een paar losse groepjes studenten te zien in de gangen. Ook in de collegezalen zitten weer wat mensen. Matthijs Rutten van het facilitair bedrijf is daar blij mee. "Het is fijn om weer wat leven in de gebouwen te zien. De hogeschool is een plek om elkaar te ontmoeten en juist dat kon de afgelopen maanden niet."
En nog steeds kan dat niet veel. Want er is nog steeds maar een handjevol mensen in de gebouwen aan de Rengerslaan. "Normaalgesproken zijn hier zo'n 5000 mensen op een dag. Nu zijn dat misschien 300. Dus de kans dat je een bekende tegenkomt, is nog vrij klein."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Matthijs Rutten fan it fasilitêr bedriuw fan de hegeskoalle
Wie weer voor het eerst op school komt, krijgt bij binnenkomst een tasje van de facilitaire dienst. Daar zit een flyer in met de maatregelen, een flesje water omdat het restaurant nog dicht is en een stylus pen om de knopjes op het koffie-apparaat mee te bedienen. "We doen er alles aan om het risico zo laag mogelijk te houden.
Komende woensdag maakt het kabinet bekend of er een verruiming komt van de maatregelen in het onderwijs. Het liefst zou Schaper zien dat ze in ieder geval in het nieuwe collegejaar weer wat meer mogen. "De studenten missen het onderlinge contact en ook het contact tussen collega's is toch niet hetzelfde als het online gebeurt."