Eiland-VVV's vragen om snellere versoepeling passagiersaantallen veerboten

De horeca op de Waddeneilanden gaat het niet redden als de maximumcapaciteit op de veerboten zo laag blijft als nu. Vanwege de coronacrisis mogen de veerboten de helft minder passagiers vervoeren dan anders. De VVV's van de Waddeneilanden hebben in een brief aan staatssecretaris Mona Keijzer gevraagd om een snellere versoepeling van deze maatregel.
VVV's Waadeilannen freegje om rappere ferromming passazjiers feartsjinsten
De veerboot moeten niet meer onder de regels van het openbaar vervoer vallen. "Toerisme is voor de eilanden dé levensader en onze veerboten zijn de enige logistieke verbinding tussen het vasteland en de Waddeneilanden," zo staat in de brief te lezen. "Door de huidige maatregelen blijven de Waddeneilanden in een economische lockdown."
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De horeca wordt al hard getroffen, maar nu de boten ook maar voor de helft vol mogen, gaat het dubbel op. Bedrijven op de eilanden die leven van het toerisme maken zich grote zorgen voor de zomer.

Minder kans op besmetting

Nederlandse toeristen willen graag naar de eilanden komen. Dat is door alle regels moeilijk. "De eilanden zijn een zeer goed alternatief voor het buitenland, omdat er minder buitenlandse reizen zullen plaatsvinden," staat in de brief aan de staatssecretaris. "Dat zorgt ook voor minder kans op besmetting vanuit het buitenland."

Hoge werkdruk

Er zijn onvoldoende extra boten om de klappen op te vangen. Vaker heen en weer varen is volgens de VVV's ook geen optie, omdat de werkdruk bij het personeel van de boten nu al hoog ligt.
Michel Aaldering, VVV Terschelling