Universiteit Wageningen heeft interesse in Friese stalvloer

De universiteit van Wageningen heeft interesse in de emissie-arme stalvloer van het bedrijf A&S techniek uit Burgum. De vloer, die een paar jaar geleden is uitgevonden door eigenaar Anne de Boer van A&S, bestaat uit rubberen tegels die de gier doorlaat terwijl de mest erop blijft liggen. Die mest wordt naar buiten gebracht en daar met stro gemengd.
Universiteit Wageningen sjocht brea yn Fryske stâlflier
Volgens De Boer neemt de emissie van stikstof hierdoor bijna met 80 procent af. De vloer ligt al op verschillende plekken waaronder het bedrijf van de familie Nauta in Easterwierrum. Ook wordt deze zomer de vloer geplaatst op de proefboerderij Dairy Campus in Leeuwarden, dat aan Wageningen verbonden is.
Ingenieur Paul Galama van Wageningen doet onderzoek naar emissie in stallen en is ook bij dit project betrokken. "We zijn in contact met het ministerie en boerenorganisaties om methaan- en ammoniakemissies terug te brengen. Met vloersystemen die je toe kan passen in bestaande stallen, zodat een groot aantal boeren er gebruik van kan maken", zegt Galama.
© Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Paul Galama van Universiteit Wageningen

Probleem niet verplaatsen

Naast de vloer van De Boer wordt ook onderzoek naar andere oplossingen gedaan, waaronder een koeientoilet. Uiteindelijk moet de hele keten van stikstof in stallen onderzocht worden. "We meten emissies in de stal, maar je moet het probleem niet verplaatsen naar de opslag. Dus we willen ook onderzoek doen wat daar de stikstof- en methaanemissie is", zegt Galama.
De resultaten worden over een jaar verwacht.
© Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Zondagochtend is in Buro de Vries een langer gesprek met Paul Galama te horen.