Siart Smit tevreden over online Oerol: "Veel nieuwe mensen bereikt"

Oerol op Terschelling was dit jaar online. Vijf dagen lang waren voorstellingen online te zien. Het 'imaginaire eiland' is vrijdagavond afgesloten met een disco via Zoom. Zakelijk leider Siart Smit kijkt terug op een geslaagde online editie van het festival. "We hebben veel geleerd en ontdekt en we hebben ook veel mensen bereikt."
© Oerol
"Het was natuurlijk totaal anders, het is met niets te vergelijken, we moesten wel veel improviseren. Normaal loop je rond op het festivalterrein of zit je bij een voorstelling en dan voel je meteen of het goed is en dat is nu op afstand. Het publiek moet het natuurlijk ook op een andere manier ondergaan", vertelt Siart Smit.

90.000 unieke bezoekers

Uit de kijkcijfers blijkt dat mensen de voorstellingen online wel hebben gevonden. "We weten hoeveel mensen op de website hebben gekeken. Over vijf dagen hebben we 90.000 unieke bezoekers getrokken en dat overtreft onze verwachting. Bijvoorbeeld het nieuwe nummer van Nynke Laverman dat woensdag online kwam is echt een hit. Dat is heel veel bekeken, dat was echt een verrassing. Vorige week vrijdag wisten we nog niet dat dat in het programma zat."
"Van die 90.000 bezoekers zijn er 50.000 nieuwe bezoekers, dat zijn mensen die de laatste twee jaar niet op de site zijn geweest. We hebben altijd heel trouw publiek, maar we hebben dus ook een nieuw publiek weten te trekken. En dat willen we ook graag, dat is belangrijk. We willen een divers festival zijn met alle soorten kleuren, rangen en standen. Dus dan moeten er elk jaar weer nieuwe mensen bijkomen. Dat stemt ons wel vrolijk als je dit ziet ontstaan."

Online als nieuw onderdeel

Online kan ook in komende festivaledities een onderdeel worden. "Hoe en wat weten we nog niet, maar dat gaat het zeker wel worden. Dit is niet het nieuwe Oerol, we gaan niet online. We willen graag samen zijn en elkaar ontmoeten. Dat verlangen zat er deze week wel in en ook die weemoed zat wel in het programma, maar het biedt wel andere mogelijkheden."
Het festival was breed toegankelijk, mensen die niet naar Terschelling konden komen, konden het wel meemaken. Bij de voorstellingen is gebruik gemaakt van ondertiteling. "En we hebben dit jaar veel gedaan met een gebarentolk. Dus we waren nu ook toegankelijk voor een publiek voor wie dat anders niet zo was. We hebben ook programma-onderdelen gezien die alleen online kunnen, maar dat ook wel een extra laag aan het festival toevoegen. En zo het festival kunnen verdiepen en verrijken."
Siart Smit
© Isabelle Renate la Poutré

Nieuwe vorm

Ook kunstenaars moesten schakelen. "We hebben zes weken geleden gevraagd of ze iets konden maken. Het letter-project van Marc van Vliet was bijvoorbeeld een combinatie van online en landschapskunst. Hij heeft van iets dat bij Oerol hoort een nieuwe vorm bedacht."
Bekijk hier de reportages die Omrop Fryslân dit jaar over Oerol maakte: