PODCAST SC Heerenveen 100 jaar: "Het liefst zou ik je nu uit het vliegtuig willen gooien"

Sportclub Heerenveen verraste in het seizoen 1999/2000 iedereen door tweede te worden in de eredivisie. Daarmee haalde SC Heerenveen de Champions League. Met keeper Hans Vonk, verdediger Gérard de Nooijer en aanvaller Anthony Lurling blikken we terug op het seizoen dat ze Champions League haalden en het seizoen dat ze Champions League speelden.
Heerenveen begon het seizoen met een flinke rij nieuwe spelers, onder wie Anthony Lurling. Dat werd een groot succes, want Lurling scoorde achttien keer en Heerenveen werd tweede.
"We hadden echt een mooie groep", vertelt Lurling. "Veel klaverjassen kan ik me herinneren. En hele goede spelers. Jeffrey Talan bijvoorbeeld. Als die niet zoveel blessures had gehad, had hij nog bij grote clubs kunnen spelen."
Dat seizoen hield Heerenveen vijftien keer de nul. Hans Vonk: "De verdediging stond echt als een huis. Met Venema, Klompe, Hansma en Mitrita hadden we een vaste basis. Dat was als keeper erg fijn."

Valencia, Piraeus en Lyon

Heerenveen speelde in de Champions League tegen Olympique Lyon, Olympiakos Piraeus en Valencia. Vonk: "Ik vond het niet zo'n leuke loting, hoopte op Barcelona of zo. Dat zei ik dus ook in de media. Kwam Foppe later bij me, dat dat toch eigenlijk niet de bedoeling was. Dat past niet bij Heerenveen. We moeten respect hebben voor de tegenstander."
Gérard de Nooijer speelde alle zes wedstrijden. "Die eerste wedstrijd waren we echt kansloos, maar Lyon was toen wel wat Paris Saint-Germain nu ook is, hè. en Valencia speelde dat seizoen de finale."
Hans Vonk: "Toch baalde ik wel, want we hadden daarna echt wel kansen. Tegen Valencia waren we beter. In Griekenland hadden we moeten winnen, maar Lurling liet zijn man lopen, haha."
Foppe de Haan mei in diel fan syn seleksje doedestiids yn Grikelân © ANP
Tegen Olympiakos was Heerenveen de eerste helft beter. Lurling: "Ik weet nog dat Foppe in de rust zei dat de ploeg die als eerste scoort, zou winnen. Toen liet ik bij een corner iemand uit mijn rug weglopen en hij (Giovanni, red.) scoort de 1-0. Ik heb Foppe nog nooit zo boos gezien."
De Nooijer: "Nou, dat is een understatement." "Ik moest me op de terugreis in het vliegtuig melden bij Foppe", gaat Lurling verder. "Hij begon en zei: 'Het liefst zou ik je nu uit het vliegtuig willen gooien'."
In het kader van het 100-jarig jubileum nemen sportverslaggevers Arjen de Boer en Roelof de Vries elke vrijdag een podcast op over de geschiedenis van SC Heerenveen. Dat doen ze met interessante gasten.