Dassenburcht bij Heerenveen: "Dit is uniek, dit moeten we delen"

Een dassenburcht in je achtertuin, dat kan niet iedereen zeggen. Er is één man die dat wel kan, die woont in de omgeving van Heerenveen. Pyt heeft aan het begin gelijk al camera's erop gericht en heeft nu veel beeldmateriaal.
© Shutterstock
Eén van de eerste opnames die Pyt heeft gemaakt, is direct al vrij uniek. "Je ziet een mannetje en een vrouwtje die druk aan het paren zijn en dan komt opeens van de rechterkant een derde das in beeld. Die derde wil ook meedoen en zijn plekje veroveren, maar daar zijn de andere twee het niet mee eens en die halen venijnig uit", vertelt Pyt. "Die derde das heb ik later nog wel weer eens gezien, maar de laatste maand eigenlijk niet meer. Dus de eerste heeft gewonnen van de indringer."

Beelden op internet

De beelden die Piet maakt met zijn camera komen op de website van It Fryske Gea. Op die manier willen zij iedereen laten meegenieten van deze bijzondere beelden. "Het is natuurlijk een heel mysterieus dier, met een hele bijzondere levenswijze. Dit is uniek, dit moeten we delen. Met deze beelden krijg je echt een kijkje in het leven van een das", vindt Sietske Rintjema.
Pyt en Sietske vertellen over de camera's die in de tuin hangen
Pyt wist eerst ook niet hoe een dassenburcht eruit ziet en kwam het toevallig tegen toen hij door de tuin wandelde. "Ik had ook nog nooit eerder een dassenburcht gezien, maar ik dacht: dit moet bijna wel, dit kan bijna niet anders zijn. Om de zoveel meter zat een gat en over een lengte van 50 meter kon je zien dat er heel veel was gegraven. Ik dacht dat snel dat dit een das was.

Gangenstelsel

Een das is bijna even groot als een kleine stabij, zegt Pyt. "Ze maken behoorlijk lange gangen en kamers, die zijn allemaal met elkaar verbonden. Dus het is een soort gangenstelsel met een aantal kamers, zo ziet dat er onder de grond uit."
Pyt legt uit hoe een dassenburcht eruit ziet
Om de rust van de dassen te kunnen waarborgen, houdt It Fryske Gea de precieze locatie van de dassenburcht geheim. Ook wordt daarom in dit artikel alleen de voornaam van de betrokken persoon gebruikt.