Elfdorpendiner moet voor reuring zorgen in kleine dorpen

Om mensen in kleine dorpen dichter bij elkaar te brengen, is Petra Possel uit Gaast met haar man Pieter Hubregtse bezig met een initiatief om de inwoners eten voor elkaar te laten koken. Possel is journalist en presenteert onder andere het culinaire radioprogramma Mangiare op Radio 1.
© Petra Possel
Possel haar man is privékok bij Kookatelier Zuiderzee. Toen Possel een paar jaar geleden naar Gaast verhuisde, had ze daar al twee keer zo'n diner georganiseerd. Nu wil ze dat dus ook in andere dorpen doen.
Toen ze de diners in Gaast organiseerde, deden 65 van de 200 inwoners daaraan mee. Possel ziet dat het de mensen dichter bij elkaar brengt, ook omdat er steeds minder faciliteiten in de kleine dorpen zijn te vinden. "Veel verenigingsleven is weggevallen of minder geworden in de kleinere dorpen. Er wonen minder mensen en er is wat minder gemeenschapszin. Dan is het leuk om elkaar te ontmoeten bij het eten. Dat is een heel mooie verbindende factor."

Kleine dorpjes bereiken

De twee driegangendiners in Gaast kosten 7,50, maar Possel wil eigenlijk dat deze elf diners gratis worden. Via de VOORbeeld-verkiezing hoopt ze geld te krijgen om alles te bekostigen. Maar ook als dit niet lukt, moet het diner de kleine dorpjes in Fryslân bereiken. "Maar dan moeten we wel met de dorpen gaan praten of ze een kleine bijdrage kunnen leveren, of dan moeten we toch geld vragen voor het diner."
Er zijn nog geen dorpen uitgekozen voor de diners, maar het is wel de bedoeling om dorpen over de hele provincie te vinden. Possel en Hubregtse zijn op zoek naar kleine dorpen met maar een paar honderd inwoners, die wel een eigen dorpshuis of café hebben. Daar moet natuurlijk wel ruimte zijn om het diner te organiseren.
Petra Possel over het Elfdorpendiner