Nieuw restaurant Oan Tafel moet Wergea levendig houden

Restaurant Oan Tafel is een initiatief van een aantal inwoners en oud-inwoners van Wergea. Eén van hen is topkok Geert-Jan Vaartjes. Oan Tafel is een kroeg en restaurant inéén. Het is een initiatief voor het levendig houden van de dorpsgemeenschap.
© Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Centraal in het restaurant is de open keuken, met een grote tafel eromheen. Het restaurant wordt - ondanks de coronacrisis - deze woensdag geopend. Daarbij zijn ook Lutz Jacobi en burgemeester Buma aanwezig.
Topkok Vaartjes kan er niet bij zijn omdat hij in Vietnam zit. Hij zal zijn ervaring van al zijn reizen meenemen naar Fryslân, om er met lokale producten maaltijden te maken.
Verslaggever Jeroen Boersma was in het restaurant
© Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
De kroeg is eigendom van 10 mensen uit het dorp, die de eerdere kroeg ook hebben opgeknapt. Hylke Tholen is één van hen. "He was een droom en die is nu werkelijkheid geworden. Het is geweldig geworden, en de mensen zijn enthousiast."
Toen het café zo'n drie jaar geleden ophield bedachten de mannen dit plan om het café op te knappen. "Dat was ook wel nodig, het regende naar binnen." Toen kwam ook het idee van het restaurant erbij. "Er was nooit een restaurant in Wergea, en nu hebben we het gewoon gedaan. Alles is gemaakt door inwoners. In Wergea hebben we iets voor elkaar over."
Vrijdag zijn de gasten welkom.