"Geen twee miljoen maar acht ton voor Thialf"; partijen kritisch over lening

Oppositiepartijen in Provinciale Staten vinden twee miljoen euro voor Thialf te veel. Ze stellen liever acht ton beschikbaar om de acute problemen op te lossen en andere partijen zoals de KNSB te dwingen ook mee te betalen. De financiële situatie bij het ijsstadion is slecht omdat de exploitatie niet rond te krijgen is.
Opposysje yn Steaten kritysk oer miljoeneliening oan Thialf
GroenLinks wil wel helpen, maar Fryslân hoeft niet al het benodigde geld beschikbaar te stellen, zegt Elsa van der Hoek. "Als we dat faseren en ze krijgen eerst acht ton zodat ze het einde van het jaar kunnen halen en niet meteen failliet gaan, dan kijken we daarna welke stappen er komen voordat we een toezegging doen voor dat andere geld. We zijn bang dat we anders over een jaar hier weer staan en dat weet ik niet of er nog wel zoveel steun is. Wij als provincie zijn niet als enige verantwoordelijk daarvoor. Ook de KNSB zal moeten bijdragen, het Rijk of andere provincies misschien. Schaatsen is natuurlijk niet alleen van Friesland."
Reedriden yn iisstadion Thialf op It Hearrenfean © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Gedeputeerde Sander de Rouwe wil nu wel doorpakken. "Acht ton is niet voldoende, want dan blijft er een tekort. We hebben gezien dat er de komende twee jaren drie miljoen nodig is. Dat geld moet er nu wel komen, want dan kunnen we verder met de verbetering van de plannen. Daarom hebben we nu ook de rust nodig van Provinciale Staten om dat uit te gaan voeren."
Thialf-directeur Marc Winters ziet het amendement niet zitten. "We moeten oppassen dat we niet na de zomer zonder geld en in de stress zitten. Als bedrijf wil je niet de hele dag bezig zijn met of er genoeg geld op de bankrekening staat om de salarissen te betalen."
De stemming over deze zaak vindt naar alle waarschijnlijkheid in de loop van woensdagavond plaats.
Elsa van der Hoek, Sander de Rouwe en Marc Winters