Campagne 'Ik ben trots, ik ben Fries' is start van Friese Pride-jaar

Met de campagne 'Ik bin grutsk, ik bin Frysk' gaat het Friese Pride-jaar van start. Op een online platform laten Friezen uit de regenbooggemeenschap zien dat ze trots zijn op hun identiteit én hun Friese achtergrond.
© Omrop Fryslân, Onno Falkena
Op 20 juni zou de landelijke Roze Zaterdag in Leeuwarden worden gevierd, maar door het coronavirus is die dag een jaar uitgesteld. Onlangs is de provincie Fryslân, als laatste van Nederland, nu ook een regenboogprovincie geworden. De vlag wordt aanstaande zaterdag symbolisch gehesen op het provinciehuis.
Op het platform Friesland Kleurt wordt de gemeenschap zichtbaar en het doel is ook om te emanciperen en begrip voor elkaar te vergroten. De campagne toont met verhalen de kracht van diversiteit en wil andere Friese lhbtiq'ers inspireren ook naar buiten te komen.
© Friesland Kleurt
Omrop Fryslân heeft de documentaire 'Us Rainbow Warrior' gemaakt, die komend weekend is te zien. Die gaat over de strijd van Sipke Jan Bousema voor Fryslân als regenboogprovincie.
Fryslân DOK 'Us Rainbow Warrior' is te zien op zaterdag 20 juni (15.30 uur) op NPO2 (herhaling 21 juni om 13.10 uur) en zondag 21 juni (17.00 uur en dan elk uur weer) op Omrop Fryslân.