Súdwest-Fryslân zet met subsidiepot in op groene daken

De gemeente Súdwest-Fryslân heeft een subsidie klaarliggen voor mensen die een groen dak willen aanleggen. Door klimaatverandering hebben we steeds meer te maken met wateroverlast, hitte en droogte. Met planten op het dak kunnen de effecten daarvan in de eigen omgeving worden beperkt. Het gaat om een subsidie tot maximaal 50 procent van het aankoopbedrag, mits het onder de 5.000 euro blijft.
© Shutterstock.com (shutternelke)
Op zo'n 'groen dak' moeten planten groeien die water kunnen bergen. Zo wordt het riool ontlast bij een fikse regenbui. Ook zorgt een groen dak voor verkoeling in de zomer en verwarming in de winter. Bovendien gaat een dergelijk dak langer mee en is het goed voor de biodiversiteit en voor insecten, zegt de gemeenten. Binnen een half jaar na toekenning van de subsidie van de gemeente moet het dak zijn aangebracht.

"Met zonnepanelen erbij hoger rendement"

Wethouder Erik Faber van de gemeente Súdwest-Fryslân ziet de subsidie als een goede aanvulling op de duurzaamheidsacties en het helpt bovendien tegen wateroverlast. De begroeiing met het plantje sedum moet vooral toegepast op platte daken, zegt de wethouder. Bijkomend voordeel is dat in combinatie met zonnepanelen het rendement hoger is.
Wethouder Erik Faber