Oppositie in Staten kritisch over miljoenenlening aan Thialf

Povinciale Staten praten deze woensdag over een lening aan ijsstadion Thialf van 2 miljoen euro. De Europese Commissie heeft het plan al goedgekeurd. Overheden mogen tijdelijk publieksgeld steken in bedrijven die het moeilijk hebben, als die bedrijven belangrijk zijn voor het algemeen belang.
© Omrop Fryslân
De Staten zijn kritisch op de bijdrage. Oppositiepartijen als GroenLinks, ChristenUnie en D66 geven aan dat ze worstelen met het voorstel van Gedeputeerde Staten omdat er nog veel onduidelijk is.
Ze vinden het eigenlijk niet een 'herstelplan', want er blijft een jaarlijks tekort van zes ton, dus het is geen oplossing voor de lange termijn. Ook willen ze dat er een onderzoek komt om te kijken naar de besluitvorming aangaande Thialf in Heerenveen.
Eerder werd bekend dat sportkoepel NOC*NSF vanaf 2021 jaarlijks 250.000 over zal maken. Dat lost het tekort van zes ton niet op. Ook over die toezegging zijn nog vragen, of dat structureel is of incidenteel.
Sommigen noemden het Thialf een 'bodemloze put'. Sommige partijen zijn ook bang voor onderhoudskosten op de lange termijn. 'Hoeveel kun je nog vragen van de belastingbetaler', was één van de opmerkingen in de vergadering.
Verslaggever Andor Faber over de vergadering
© Omrop Fryslân, Onno Falkena
Marc Winters, directeur van Thialf, is blij met het geld van NOC*NSF. "Het helpt om het structurele tekort terug te dringen. Dat was begin dit jaar ruim een miljoen, de helft daarvan is al teruggebracht door te reorganiseren. De andere helft moet van andere partijen komen." Volgens hem gaat het om een structurele bijdrage van de sportkoepel. "Voorlopig is het structureel, met de intentie dat als het in de toekomst beter gaat dat we dan de bijdrage aanpassen."
De twee miljoen waar de Staten over praten, is bedoeld als 'overbruggingskrediet'.
Marc Winters