Leeuwarder wil over de Atlantische Oceaan zeilen met een zelfgebouwd schip

De 36-jarige Leeuwarder Wim Douma is van plan om het avontuur terug te brengen in het zeilen. Zijn idee is om met een nieuwe zeilrace mee te doen over de Atlantische Oceaan met ene zelfgebouwd zeilschip van bijna zes meter. Douma wil meedoen en zijn eigen schip bouwen.
© Shutterstock.com (IM_photo)
Het gaat om de Mini Class 580, die opgezet is door de bekende zeiler Don McIntyre die ook de Golden Globe Race organiseert . "Don McIntyre is de organisator en hij zeilt zelf al meer dan dertig jaar oceaanraces. Hij merkte dat het oceaanzeilen niet meer zo'n avontuurlijke bezigheid is. Het zeilen op de zee gaat met alle moderne middelen een stuk makkelijker. Het is wel mooi om het avontuur weer wat terug te brengen door het wat primitiever te maken," vertelt Douma.
Zelf zoekt hij ook graag het avontuur op. "Ik ga altijd graag het avontuur aan, een sportieve uitdaging ga ik niet uit de weg. Ik ben een duursporter en ik zeil altijd al mijn hele leven. Toen dit voorbijkwam, trok het meteen mijn aandacht," zegt hij.

Zelf maken

Doel is ook om het schip zelf te maken. "Ik moet de boot nog gaan bouwen, dat is eigenlijk ook onderdeel van de uitdaging. Dat doe ik ook met eenvoudige hulpmiddelen. De bedoeling is om dit helemaal zelf te gaan zagen, dat is het mooie. Begin volgende maand begin ik en ik hoop dat de boot eind dit jaar klaar is. Dan kan ik in het voorjaar te water om de eerste proefvaart te maken."

Portugal-Martinique

Douma moet dan van Portugal naar Martinique in de Caraïbische Zee in 2021. En in 2024 mogelijk ook nog eens de hele wereld over, al wil hij eerst kijken hoe de eerste tocht gaat. "Ik denk niet dat het gekkenwerk is. Het idee is ontstaan uit andere races die de afgelopen jaren al zijn gehouden. Met kleinere boten zelfs nog, van maar vijf meter. Een race die aan de wieg staat van deze race is de Golden Globe Race, met oudere boten en zonder navigatiemiddelen. Ik ga het wel met wat hulpmiddelen doen, maar ook heel eenvoudig," zegt de Leeuwarder.
Wim Douma uit Leeuwarden
© Class Globe 5.80