NOC-NSF geeft kwart miljoen per jaar aan Thialf

Provinsje Fryslân en NOC-NSF hebben dinsdag een overeenkomst gesloten voor een structurele bijdrage van NOC. Die bijdrage bedraagt 250.000 en zal vanaf 2021 jaarlijks naar het Heerenveense ijsstadion worden overgeboekt. Het geld is welkom bij Thialf, want het ijsstadion heeft het moeilijk sinds twee weken geleden bekend werd dat de zonnepanelen op hun dak niet te verzekeren zijn.
© CAMJO media / Jaring Rispens
In Provinciale Staten is het ijsstadion woensdag ook onderwerp van gesprek. Er wordt dan een bijdrage van 2 miljoen euro besproken, die bedoeld is om Thialf weer financieel gezond te krijgen. Oppositiepartijen zoals GroenLinks, ChristenUnie en D66 zeiden woensdag te worstelen met het voorstel van Gedeputeerde Staten, omdat er nog heel veel onduidelijkheid is. Zo is er jaarlijks een structureel tekort van zes ton, en dat tekort is door de bijdrage van NOC-NSF niet opgelost.
Provinciaal woordvoerder Peter Van der Meerschaut laat weten: "We zijn blij met het extra geld, maar we zijn er nog lang niet." Van der Meerschaut doelt daarmee ook op het exploitatietekort. Gedeputeerde De Rouwe gaf eerder al aan dat hij vindt ook het Rijk iets moet bijdragen, omdat Thialf zo'n grote rol speelt in de Nederlandse topsport.

De Rouwe blij met steun

Gedeputeerde Sander de Rouwe is ontzettend blij. "Dit komt op een geweldig goed moment. Woensdag gaan de Staten praten over het krediet dat nodig is, van 2 miljoen van de Provinciale Staten en 1 miljoen van gemeente Heerenveen. De Staten hebben eerder al gezegd dat ook andere partijen wat moeten doen: het Rijk, de sportbond. Dat gebeurt dus nu ook."
Het is een flinke stap vooruit, geeft De Rouwe aan. "Ik heb altijd gezegd: wij gaan voor zwarte cijfers en gouden plakken. Die cijfers zijn nu nog rood, maar die veranderen wel. Het is een zwaar traject, maar met dit bedrag gaan we al de goede richting op." Toch is men er nog niet. "Er speelt een probleem met de zonnepanelen en de coronacrisis is ook nog niet voorbij, dus we zijn er nog niet uit. Uiteindelijk wil NOC-NSF ook dat de bijdrage lager wordt, maar dat kan alleen als de kosten omlaag gaan en de opbrengsten omhoog. Dus daar zullen alle partijen nog over moeten praten."

Druk opvoeren

Voor de steun heeft de provincie wel de druk opgevoerd. "NOC-NSF, dat is uiteindelijk het Rijk, betaalt wel voor Thialf met de KNSB. We zeiden de laatste jaren al dat het bedrag goed was, maar niet niet genoeg voor d ekosten. Dus het afgelopen half jaar hebben we de druk goed opgevoerd. Dit kan zo niet uit en je kunt niet alles van de Friezen vragen. Die druk van de provincie, de gemeente en misschien ook wel een Sven Kramer heeft wel geholpen."
Gedeputeerde Sander de Rouwe