SAM en CDA met elkaar in de clinch over biodiversiteit in Waadhoeke

"Wakker worden na een raadsvergadering waarin je genaaid bent." Zo omschreef raadslid Wim Hokken van de partij SAM in Waadhoeke zijn gevoel in een discussie over biodiversiteit in de gemeenteraad. Zijn partij zou 'genaaid' zijn door coalitiegenoot CDA. De discussie draait om zeven ton voor bloembollen en het aanpakken van stinzentuinen. Het CDA vindt het te veel geld in coronatijd en torpedeerde het voorstel.
Het gemeentehuis van Waadhoeke © Omrop Fryslân, Marlinde van der Woude
Wim Hokken is verbaasd over de ophef en vindt dat het vertrouwen wel enige schade heeft opgelopen. "Zeker ook omdat die zeven ton niet in één jaar zou moeten worden uitgegeven, maar over een groot aantal jaren. Dan praat je niet over vele procenten, maar over zoveel promille van de gemeentebegroting."

Dialoog onmogelijk

Woensdag zal er een gesprek plaatsvinden met het CDA. Dan zal Hokken ook aangeven wat hem dwarszit. "Waar wij het meest verbolgen over zijn is niet zozeer het feit dat we moeten praten over het bedrag. Dat heeft het CDA in bondgenootschap met Gemeentebelangen eigenlijk onmogelijk gemaakt. Dat vinden wij verdrietig, wij zouden de dialoog open moeten houden. Met ons viel best te praten, of het nu zeven, vijf of vier ton zou zijn."
Hokken heeft echter geen spijt van zijn uitspraak. "Politiek is ook emotie, onze achterban is erdoor geraakt dat dit zomaar weggeschoven wordt. In je uitingen mag je die emotie ook laten zien en voelen, vind ik."

Valt zo'n bedrag te verantwoorden?

Bij het CDA kwamen de woorden wel hard aan. Volgens fractievoorzitter Jochum Jan Zijlstra was de zeven ton nooit een punt dat in de coalitie is besproken. Dat een coalitiepartner als SAM nu deze woorden hanteert, valt niet goed te praten volgens Zijlstra. "Dat zijn uitspraken die echt op de rekening komen van de heer Hokken van SAM. Ik denk dat het goed is dat wij het er binnenkort over hebben."
Begrip voor de inhoud heeft Zijlstra wel, geeft hij aan. "Ik voel echt de pijn wel, maar het staat niet in het coalitieakkoord. Dit is uit een motie vandaan gekomen van de ChristenUnie, zij vroegen meer aandacht voor biodiversiteit. Dan gaat het om zeven ton voor een paar bloembollen voor stinzentuinen. Kun je dat in deze tijd wel verantwoorden? Dat is de vraag?"
Zijlstra wil zijn best wel doen om het weer op te lossen, maar dan moet iedereen dat wel willen. "Het coalitieakkoord bindt ons, daar staan de afspraken in. Als wij ons daar aan houden, komen we wel bij elkaar. Maar dan moet de intentie er wel zijn."
Wim Hokken van SAM en Jochum Jan Zijlstra van CDA