PvdA: 'Maak van Thialf een landelijk topsportcentrum voor wintersporten'

Thialf moet een nationaal topsportcentrum voor wintertopsport worden, als het aan de PvdA Fryslân ligt. Het ijsstadion in Heerenveen zit in zware financiële problemen. Woensdag bespreken Provinciale Staten een plan om Thialf te redden, maar de PvdA wil meer dan een herstelplan.
PvdA: 'Meitsje fan Thialf in lanlik topsportsintrum foar wintersporten'
De kosten van Thialf lopen voor de Friezen alleen maar op, volgens de partij. Gedeputeerde Staten moeten daarom kijken naar de mogelijkheid om van Thialf een nationaal topsportcentrum te maken, vindt PvdA-Statenlid Jaap Stalenburg.
Thialf op It Hearrenfean © Omrop Fryslân, Sian Wierda
"Achter de schermen is daar de afgelopen jaren al aan gewerkt door Thialf en Topsport Noord", zegt Stalenburg. Die optie moet nu serieus onderzocht worden, vindt Stalenburg. Er zou dan een financiële bijdrage moeten komen van het Rijk en NOC*NSF. "In Heerenveen zou een Topsportcentrum Thialf de aanjager kunnen zijn van sportwetenschap en onderwijs, duurzame energieprojecten en innovaties in bewegen voor iedereen."
Gedeputeerde Sander de Rouwe is blij met het besluit van de commissie omdat dit de provincie de mogelijkheid geeft om Thialf bij te springen als dat nodig is. En dat is belangrijk, want Thialf is een icoon waar Fryslân trots op mag zijn, zegt hij,
Deputearre Sander de Rouwe