Wc's op camping weer open, maar buitenlandse gasten blijven weg

De camping-eigenaars hebben even moeten wachten, maar vanaf komende maandag mogen de wc's en douches weer gewoon open. Zo kunnen de eigenaars eindelijk weer meer gasten ontvangen. Toch blijven veel buitenlandse gasten weg. Door de coronacrisis komen Duitsers en Belgen niet meer, terwijl die normaal gesproken in deze periode in ons land te vinden zijn. Er zijn veel boekingen geannuleerd. "Maar gelukkig komen er nu juist weer meer Nederlanders", zegt camping-eigenaar Fokko Eybergen. "Die kunnen zelf ook niet naar het buitenland."
Simmerdrokte campings Fryslân
De camping in Sumar had dit weekend een reservering staan omdat het een vrij weekend is in Duitsland. Nu zijn die plekken echter leeg op het groene veld van de camping. "We gaan al jaren naar Frankrijk en Spanje", zeggen Leen en Joke van Os terwijl ze bezig zijn hun tent op te bouwen. Zij komen uit IJmuiden en zouden drie maanden naar het zuiden van Europa. "Ik ben net gestopt met werken", zegt Leen. "Dus werd het een grote ronde, maar dat is nu allemaal anders. We vermaken ons hier ook wel, want we kunnen fietsen en winkelen."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Bij de camping in Sumar worden de bordjes van de wc's gehaald. Er stond op dat ze dicht waren, maar vanaf maandag zijn ze weer open. Camping-eigenaren wilden dit al langer, omdat het voor mensen geen doen is als ze niet naar de wc kunnen. Alleen toeristen met een eigen sanitaire voorziening konden naar de camping. Nu zijn er meer toeristen welkom. "Toch wringt het hier en daar wat", begint Fokko Eybergen zijn verhaal terwijl hij over de camping loopt. "We hebben ook horeca en daar moet je die afstand houden. Op de camping zelf is dat prima te doen, maar in het restaurant wordt dat moeilijk. Je mag wel in de supermarkt vrij rondlopen, maar in de horeca tellen allemaal regels. Dat is voor ons geen werken."
© Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Op in fjild fierderop sitte Ad en Yvon Brand yn de sinne oan de kofje. Sy komme út Amersfoort en soene nei Spanje op fakânsje. "In Friesland kunnen we nu de schade inhalen", laket Ad Brand. "We houden van historie en kunnen hier de oude panden bezoeken. Dat maakt een hoop goed." It waar wurdt neffens Ad Brand wol bot mist. De sinne yn Spanje is krekt wat waarmer. "Maar als het regent zijn we zo thuis," seit Yvon. "Dat is een voordeel."
Op een veld verderop zitten Ad en Yvon Brand in de zon aan de koffie. Zij komen uit Amersfoort en zouden naar Spanje op vakantie. "In Friesland kunnen we nu de schade inhalen", lacht Ad Brand. "We houden van historie en kunnen hier de oude panden bezoeken. Dat maakt een hoop goed." Het weer wordt volgens Ad Brand wel erg gemist. Die zon in Spanje is net wat warmer. "Maar als het regent zijn we zo thuis", zegt Yvon. "Dat is een voordeel."
Verslaggever Willem Vermeltfoort was op een camping in Sumar