Horeca heeft problemen met anderhalve meter: "Ik lijk wel een schoolmeester"

Horecazaken gaan steeds vaker dicht uit angst voor een boete. Ondernemers worden verplicht om gasten op anderhalve meter van elkaar te houden, maar dat lukt in de meeste gevallen niet. Ze kunnen dan een boete van 4.000 euro krijgen en sommige ondernemers doen daarom de deuren weer dicht.
Kafee Scooters oan it Ruterskertier yn Ljouwert © Omrop Fryslân, Sian Wierda
"We sluiten de tent niet, maar het is heel moeizaam om zo te werken en voor het publiek is het moeilijk te begrijpen," zegt Ton Eijer, eigenaar van café Scooters in Leeuwarden. "We zijn kuddedieren met elkaar, dan is afstand houden best moeilijk."
Veel gasten in de horeca houden zich niet goed aan de maatregelen, daarom moeten medewerkers mensen vaak op de regels wijzen. "Je lijkt wel een schoolmeester, of een politieagent," zegt Eijer.
Verslaggever Auke Zeldenrust in gesprek met Ton Eijer van café Scooters
Gemeente Leeuwarden heeft wel begrip voor de situatie. "De gemeente is niet direct met boetes bezig, want ze begrijpen dat het lastig is." Een boete is echter niet uit te sluiten en dat kunnen veel horecazaken financieel nu niet opbrengen. "Dat is niet te doen, voor de meeste ondernemers is het hopen dat je de vaste lasten kan betalen."
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Ook bij Het Wapen van Leeuwarden is er een vragenlijst, voordat mensen naar binnen mogen zegt eigenaar Herman van Cleef. "We stellen ze vragen, of ze fit zijn, dat soort dingen allemaal. Als ze niet gezond zijn, mag ik ze niet binnenlaten. Daar is niks aan, je voelt je een politie-agent in je eigen bedrijf. Je bent alleen maar aan het handhaven."
Het terras van Het Wapen is een stuk groter geworden, en is onderdeel van de grotere terrassen op het Zaailand. "De 70-plussers lappen de regels het meest aan hun laars. Ze weten het wel zeggen ze, en drukken mij dan aan de kant. Maar zo werkt het natuurlijk niet."
Auke Zeldenrust seach by Het Wapen van Leeuwarden