Drachtster (53) die agent neerstak, wilde zelfmoord plegen

Een 53-jarige inwoner uit Drachten die op 1 maart 2020 in zijn woning aan de Nachtelgaalstraat een politieagent neerstak, was van plan om zelfmoord te plegen. Dat zei zijn advocaat vrijdag tijdens een inleidende zitting bij de rechtbank in Leeuwarden.
© De Vries Media
De man lag met een mes op de keel op de bank toen de politie binnenkwam, vertelde de advocaat. De agenten waren afgekomen op een melding van huiselijk geweld. Een van hen gebruikte meteen zijn pepperspray. De verdachte viel de agent aan met een mes, die daardoor ernstig gewond raakte. Een andere agent schoot de man in zijn been toen ook hij werd aangevallen.

Verzoek tot vrijlating afgewezen

Een verzoek van de advocaat om de man al dan niet voorlopig op vrije voeten te stellen, werd afgewezen. De verdachte wil zo snel mogelijk aan het werk om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen. Zijn vrouw zou de kosten niet alleen kunnen dragen.
Net voor de zitting ontving de rechtbank een brief van de verdachte zijn vrouw, waarin zij vroeg om aan haar man een contactverbod op te leggen. Daar was de verdachte niet van op de hoogte. De man zei dat hij spijt heeft van wat er is gebeurd.

Onderzoek naar politiegeweld

Volgens zijn advocaat kan de Drachtster zich niks herinneren van het moment dat er pepperspray tegen hem werd gebruikt tot het moment dat hij met een kogel in zijn been op de grond lag. De Rijksrecherche heeft onderzoek gedaan naar het geweld dat de politie heeft gebruikt. Op verzoek van de verdediging wordt dat rapport aan het dossier toegevoegd.
De beoordeling van het gebruikte politiegeweld kan van invloed zijn op de uiteindelijke straf. De rechtbank hoopt de zaak eind augustus te behandelen. Volgens de officier van justitie is het de vraag of dat gehaald wordt, omdat het psychologisch onderzoek nog niet is afgerond.