Behandeling van zaak-Vidar over internationale drugshandel pas eind 2021

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft toestemming gegeven voor de inzet van de criminele burgerinfiltrant in een groot onderzoek naar internationale drugshandel. In de zaak werden eerder dit jaar op zeventien locaties invallen gedaan, onder meer in Fryslân. Vrijdag staan acht Friezen en een Fin voor de rechter in Leeuwarden.
© Omrop Fryslân, Onno Falkena
Het is vrijdag een proforma-zitting. De regiezitting is in maart volgend jaar. Justitie denkt in totaal 25 zittingsdagen nodig te hebben voor de inhoudelijke behandeling, die zouden in oktober en december volgend jaar moeten zijn. Het onderzoek heeft de naam Vidar gekregen.

Lid van verboden motorclubs

De zaak dient nu tegen acht Friese en een Finse verdachte, maar daar komen mogelijk nog meer verdachten bij. Sommige verdachten waren lid van verboden motorclubs, zoals Hells Angels. Justitie wil meer mensen vervolgen dan de negen mensen van vrijdag. In totaal zijn er 22 verdachten aangehouden.
De verdachten worden verdacht van witwassen, het in bezit zijn van vuurwapens, harddrugs, internationale handel in harddrugs en/of deelname aan de criminele organisatie.
Naast de invallen van begin maart in onder andere Westergeest, Leeuwarden, Zurich en Noardburgum werd ook een groot drugstransport naar Finland net voor de Nederlands-Duitse grens onderschept.
Bij de invallen is beslag gelegd op vijf vuurwapens met bijbehorende munitie, boksbeugels en pepperspray. Een aantal wapens werd gevonden in een plastic tonnetje in de grond.
Ook zijn bij de doorzoekingen 16 blokken hasj gevonden en ruim 300 hennepplanten, kleine handelshoeveelheden speed en gebruikershoeveelheden cocaïne, ghb en xtc en versnijdingsmiddelen die worden gebruikt bij drugsproductie. Op een van de adressen zijn de restanten aangetroffen van een ondergrondse hennepkwekerij.
Daarnaast is beslag gelegd op een woning met een woz-waarde van zo'n 350.000 euro, enkele dure horloges waarvan de exacte waarde zal worden vastgesteld en drie voertuigen, waaronder een BMW met een waarde van circa 100.000 euro. Op verschillende plekken is voor bijna 100.000 euro aan contact geld aangetroffen, meest in euro's, maar ook in Noorse en Deense kronen.
Justitie heeft in de zaak vijf infiltranten ingezet, onder wie twee burgers. Zij hebben onderzoek gedaan naar de leden, contacten en activiteiten van de Hells Angels in Fryslân. Een van de infiltranten was oud-crimineel. Het inzetten van burgerinfiltranten is hoogst uitzonderlijk in Nederland. Dat gebeurde twintig jaar geleden voor het laatst, bij de zogeheten IRT-affaire.
Voor de inzet van de criminele burgerinfiltrant, die de naam A-4110 heeft gekregen, is toestemming gevraagd en gekregen bij minister Grapperhaus, zegt de officier van justitie. Het doel was om de criminele activiteiten van de Hells Angels in Harlingen te kunnen vaststellen en bewijzen.
De identiteit van de infiltrant wordt afgeschermd om de man te beveiligen. De inzet was niet zonder risico, zegt justitie. Het onderzoek in de zaak is nog in volle gang. Zonder de inzet van de infiltrant was het niet gelukt om de zaak rond te krijgen, zegt het Openbaar Ministerie.
Persofficier Gerben Hilbrink

Advocaten kritisch over aanpak

Advocaten van de verdachten zijn erg kritisch over de aanpak van justitie. "Het lijkt er op dat er een netwerk is opgetuigd om verdachten strafbare feiten te laten begaan", zegt advocaat Stoeten.
Advocaat Canoy van een verdachte uit Franeker vindt dat een criminele burgerinfiltrant (CBI) alleen mag worden ingezet als het gaat om heel zware criminaliteit, zoals bijvoorbeeld liquidaties of drugstransporten van duizenden kilo's. Hij vraagt zich af of deze zaak - met een drugstransport van zo'n 90 kilo - wel groot genoeg is voor de inzet van zo'n CBI.
Advocaat Bart Canoy