Stoptrein Leeuwarden-Zwolle mogelijk naar andere vervoerder; Arriva staat te springen

Er komt met ingang van 2025 mogelijk een andere treinvervoerder te rijden tussen Leeuwarden en Zwolle. Op dit moment rijden de treinen van de NS tussen beide steden, maar staatssecretaris Stientje van Veldhoven wil dat op dat traject ruimte komt voor concurrentie. Vervoerder Arriva ziet zijn kans schoon: "Hier lobbyen we al heel lang voor", zegt directeur Anne Hettinga.
Het treinstation van Leeuwarden © Omrop Fryslân, Sybrand Grasdijk
Inzet van het Rijk is om de sprintersdienst tussen Zwolle en Leeuwarden vanaf 2025 te decentraliseren. Dat betekent dat andere bedrijven dan de NS zich aan kunnen melden voor de concessie om het vervoer op dat traject te verzorgen.

Goed aansluiten op busdiensten

Als Arriva de concessie toegewezen krijgt, dan rijden er wat Hettinga betreft vaker sprinters tussen Leeuwarden en Zwolle. "Met bovendien mooi nieuw materiaal. En we denken dat er dan ook meer reizigers komen, helemaal als we zorgen voor goede aansluitingen op de busdiensten, die wij ook beheren."
Hettinga denkt dat een bedrijf als Arriva de dienst tussen Leeuwarden en Zwolle beter kan doen dan de NS. "Wij zijn slagvaardiger en we hebben beter zicht op wat hier speelt. We moeten zorgen voor betrouwbaarheid, een hogere frequentie en comfort."
Met lage kosten, hoge kwaliteit en snelle verbindingen hopen we dat mensen eerder voor de trein kiezen.
Arriva-directeur Anne Hettinga
"Met Friese nuchterheid zijn we al heel ver gekomen", zegt Hettinga. "In de afgelopen tien jaar zijn we vier keer zo groot geworden. En verdere groei is ook mogelijk. Er is een grote behoefte aan mobiliteit. Dat kun je met de auto invullen, maar ook anders. Met lage kosten, hoge kwaliteit en snelle verbindingen hopen we dat mensen eerder voor de trein kiezen."
Wanneer het besluit valt over de concessie is nog niet duidelijk, maar volgens Hettinga hoeft dat niet heel lang te duren. De Kamer moet eerst wel bepalen of de NS ook weer op de concessie mag schrijven of niet.
Arriva-directeur Anne Hettinga