Schiermonnikoog herdenkt 75 jaar bevrijding van Duitse bezetter

Op Schiermonnikoog is donderdagmiddag de officiële herdenking van de bevrijding afgelopen. Het waddeneiland werd als laatste deel van Nederland bevrijd, donderdag exact 75 jaar geleden. Vanwege de coronacrisis kon er natuurlijk geen groot bevrijdingsfeest plaatsvinden, maar met een alternatief programma werd toch op passende wijze de bevrijding van Schier herdacht.
Befrijing Skiermûntseach kompilaasje
Zo was er tussen 15.30 uur en 17.00 uur een speciale uitzending van Omrop Fryslân over de bevrijding van Schiermonnikoog. Getuigen vertelden daarin hun verhaal, er waren beelden uit het verleden te zien en er was live muziek van Jan Tekstra. Hij schreef speciaal voor deze gelegenheid het nummer 'Soe ik ea ferjitte'.

Erepenning verzetsvrouw

Een van de gasten was de voormalig verzetsvrouw Joke Folmer. Ze kreeg uit handen van burgemeester Ineke van Gent de erepenning van Schiermonnikoog, voor alles wat zij voor het eiland heeft betekend. Zij zorgde onder andere voor de invulling van de jaarlijkse herdenking op 4 mei.
Onder meer commissaris van de Koning Arno Brok, burgemeester Ineke van Gent en minister van Defensie Ank Bijleveld waren donderdag bij de herdenking aanwezig. Volgens minister Bijleveld was het erg belangrijk dat er ondanks de coronacrisis donderdag toch uitgebreid werd stilgestaan bij de bevrijding.
"Het is de laatste bevrijde plek van Nederland. Ondanks de coronacrisis kunnen we er toch nog even aandacht aan besteden. Dat is fijn, omdat er ook in Fryslân zoveel activiteiten niet zijn doorgegaan", volgens de minister.
Minister fan Definsje Ank Bijleveld op de boat © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De oorlog op Schiermonnik verliep volledig anders dan op de wal. De bevolking van Schier moest na 5 mei 1945 nog zes weken wachten op de bevrijding. Dat kwam omdat 120 bewapende Duitse en Nederlandse leden van de SS en de SD nog op het eiland zaten. Ze hadden drie boerderijen aan de Kooiweg in beslag genomen.
Ze hielden zich daar verborgen in een eendenkooi, in de hoop later naar Duitsland te kunnen ontsnappen. Met een plan van verzetsman Herman Kloppenborg lukte het om de groep zonder geweld van het eiland te krijgen. Ze werden op de boot richting Zoutkamp gezet, en daarvandaan naar de gevangenis in Groningen gebracht.