VIDEO: Viering 75 jaar bevrijding van Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is het laatste stukje Nederland dat 75 jaar geleden op 11 juni werd bevrijd van de Duitsers. Bijna zes weken later dan de rest van Nederland. Maar wat is er eigenlijk op Schiermonnikoog gebeurd in die tijd? Hoe kwam het dat het eiland zo laat werd bevrijd? In deze speciale televisie-uitzending kijkt Omrop Fryslân terug.
Getuigen vertellen hun verhaal, er zijn beelden uit het verleden te zien en er is live muziek van Jan Tekstra, hij schreef speciaal voor deze gelegenheid het nummer 'Soe ik ea ferjitte'.

Impact op eilander gemeenschap

De oorlog had een grote impact op de kleine eilander gemeenschap. De laatste getuigen vertellen over onder andere het onderduiken van Joodse kinderen en de bombardementen op het eiland. Eén van de gasten is eerdere verzetsvrouw Joke Folmer. Zij bracht geallieerde piloten naar België toe en werd door de Duitsers opgepakt. Zij stimuleerde de 4 mei herdenking op het eiland en zorgde ervoor dat daarbij ook aandacht was voor de Duitse kant. Naast het verhaal van Joke Folmer zijn in de uitzending meer verhalen te horen over de oorlog en bevrijding van Schiermonnikoog.
De provincie Fryslân wil de bevrijding van Schiermonnikoog herdenken. Omdat er door de coronamaatregelen geen groot evenement met veel mensen mogelijk is, is er in plaats daarvan deze televisie-uitzending.
De uitzending is op donderdag 11 juni tussen 15.30 uur en 17.00 uur op Omrop Fryslân televisie, bij De Kooiplaats op Schiermonnikoog. Op zondag 14 juni om 21.00 uur wordt het programma herhaald.