Opening Lelystad Airport uitstellen is "stap in goede richting"

Het standpunt van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, om de opening van Lelystad Airport op de lange baan te schuiven, is een stap in de goede richting. Dat is de reactie van luchtvaartspecialist Rob de Wind uit Munnekeburen, aangesloten bij de stichting 'Laagvliegroutes Nee'.
© Omrop Fryslân
De ChristenUnie gaat ervan uit dat het zittende kabinet geen besluit meer neemt over de toekomst van de nieuwe luchthaven Volgens de partij heeft dat geen zin meer, omdat er door de coronacrisis veel minder wordt gevlogen op Schiphol. Dus zijn er ook geen vluchten die moeten worden overgenomen.
Volgens Rob de Wind is het een goede zaak dat de opening uitgesteld wordt. "Er is geen enkele prioriteit om het vliegveld nu te openen", zegt hij.
"Feit is dat er door de coronacrisis een enorme vertraging in de opening is gekomen. De eigenaar van Lelystad Airport heeft gezegd dat het nog wel vijf jaar duurt voordat Schiphol weer op het normale niveau zit. De luchtvaart staat nog steeds helemaal stil."

"Noodzaak opening blijft"

VVD-Statenlid Durk Pool ziet dat echter anders. Hij denkt dat Lelystad Airport toch nog binnenkort open zal gaan. "Het is zeker niet het einde van het vliegveld", volgens Pool. "De komende tijd zullen er meer vliegtuigen komen met minder passagiers erin. En bij Amsterdam willen ze graag de overlast van de vliegtuigen verminderen. Daarom zou het juist nu goed zijn om meerdere vluchten naar Lelystad te verplaatsen. De noodzaak om te openen blijft!"
Rob de Wind en Durk Pool