Bruine vloot vraagt om noodfonds: "Ook wij houden het hoofd niet langer boven water"

Zo'n zestig historische schepen uit de bruine vloot van Harlingen varen maandag en dinsdag naar het eiland Pampus om daar mee te doen aan de manifestatie om meer aandacht te vragen voor hun zorgelijke situatie. Eén van die schippers is Eelke Dijkstra van het schip Elbrich. Dijkstra wil nog niet zeggen waar de manifestatie plaats zal vinden. "Maar wij zakken af naar het zuiden", vertelt hij alvast.
Brune float freget om needfûns: "Ek wy hâlde de holle net langer boppe wetter"
Zo'n 175 historische schepen doen mee aan de manifestatie. Doel is om te laten zien dat ook deze sector wordt getroffen door de coronamaatregelen. En dat is hard nodig, vindt Dijkstra. "Vraag mensen wat de bruine vloot is en zo'n 80 procent heeft geen idee wat het is. Wij willen ons product laten zien, maar wij vragen ook om een noodfonds. Deze schippers overleven misschien de crisis niet. Dit is wel ons cultureel erfgoed."

Ver van normaal

Schippers van de bruine vloot vervoeren gasten over het Nederlandse water op hun schepen. Dat ligt op dit moment helemaal stil. Dijkstra: Mensen denken: jullie kunnen toch weer varen, dus waar hebben jullie het over. Maar veel afspraken zijn afgezegd. Wij moeten weer nieuwe contracten vastleggen met klanten. Als mensen met de helft van de mensen willen varen maar wel dezelfde prijs willen betalen, dan kan het uit. Maar veel mensen willen dat niet. Dat lukt niet. Wij zijn nog ver van een normale situatie."

Slecht vooruitzicht

Daarom heeft de bruine vloot hoognodig behoefte aan een noodfonds. Dat moet een fonds zijn waar schepen geld uit kunnen krijgen om hen te behouden voor de toekomst. "Met de financiële steun die wij nu kunnen krijgen, overleven we de crisis niet", voorspelt Dijkstra. "Normaal loopt onze agenda voor komend jaar nu al vol. Maar er wordt helemaal niet geboekt. Ook voor komend jaar ziet het er heel slecht uit."
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
Schipper Eelke Dijkstra
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
Maandag varen de eerste schepen naar het plek van de manifestatie. Dijkstra: "Wij leggen vanavond in Enkhuizen aan en dan varen we morgen weer verder. Normaal waren wij nu naar Terschelling gevaren om mensen een mooie tijd te geven op het water. Dat is een hele beleving, helemaal als de zeilen omhoog gaan en de motor uit. Dan raak je in trance."
Dijkstra wil zich streng aan de regels houden. Daarom varen er maar vijf mensen mee aan boord.
Verslaggever Johanna vaart mee op de Elbrich
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman