Voor het eerst weer bezoekers bij kerkdiensten

Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus mochten mensen zondag weer naar de kerk. Maximaal dertig mensen mochten naar binnen en moesten zich aan de strenge regels houden. Zo mocht er bijvoorbeeld niet gezonden worden en moesten er in de kerk voldoende veiligheidsmaatregels zijn genomen. Voor vele kerken was dat aanleiding om nu nog niet open te gaan, en vast te houden aan online diensten.
Foar it earst wer besikers by tsjerketsjinsten
"Het aantal kerken dat in Friesland open is gegaan vandaag, is bijna op de vingers van één hand te tellen", zegt predikant Wim Beekman van de protestantse kerk in Fryslân. "Het is voor veel kerken moeilijk om nu open te gaan, want er moet zoveel geregeld worden en dan mag je nog maar maximaal dertig mensen binnen hebben. Dan wachten ze liever tot 1 juli, want dan mogen er honderd mensen naar binnen."

Martinikerk

Een van de kerken die wel weer open ging, was de Martinikerk in Bolsward. Een kleine twintig mensen kwamen op de dienst af. Er hadden dus nog meer mensen kunnen komen, maar dat dat niet gebeurde, verbaast Beekman niet. "Mensen willen niet het risico lopen dat ze weer naar huis moeten, omdat er te veel mensen komen. Dan blijven ze liever thuis."
Ook al zijn er maar enkele mensen, predikante Marieke Ariesen-Holwerda was er blij mee. "Ik ben blij dat ik weer gezichten zie. Voor de camera werkte dat ook wel en we hadden een heel goed team waarmee we het in gang hebben gezet, maar echte mensen in de kerk is toch anders."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
Ook de bezoekers zijn blij dat ze weer naar binnen mogen. Hinke Pruiksma: "Ik vind het heel bijzonder. Hoewel de online diensten ook goed waren, doet dit je gewoon meer. Om de andere mensen weer te zien, de dominee te zien en het orgel weer te horen: dat is heel fijn."

Niet meezingen

Er is echter ook een duidelijk nadeel, zo vindt Pruiksma. Je mag namelijk volgens de coronaregels niet meezingen in de kerk. "Ik vind dat echt heel moeilijk. Ik heb dan ook stiekem wel wat meegemompeld, maar mijn mond dicht gehouden.
Het niet kunnen meezingen is volgens Beekman ook een belangrijke reden voor mensen om thuis te blijven. "Thuis kunnen mensen natuurlijk wel meezingen en voor ons protestanten is dat zingen toch een belangrijk onderdeel van de beleving. En dus kiezen mensen dan toch voor de livestream."
Foar it earst wer besikers by tsjerketsjinsten 2
De livestreams van kerken zijn erg populair. Het lijkt er zelfs op dat er nu meer mensen online kijken dan er anders naar de kerk zouden komen. En dat is positief, zo vindt Beekman. Ook al is er een kans dat er mensen zijn die de online diensten zo prettig vinden, dat ze niet meer naar de kerk zullen komen. "Maar daar staat dan weer tegenover dat mensen die al heel lang niet meer in de kerk kwamen, nu misschien overwegen om terug te komen."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga