Zorgen over corona blijven: "Dit virus is er en gaat niet meer weg"

Er zijn de afgelopen week meer dan 600 Friezen getest op het coronavirus. In 350 gevallen is er al een uitsla bekend: vier mensen hebben het virus. Anne-Marie van Elsacker is arts-microbioloog bij Izore, het centrum voor infectieziekten in Leeuwarden. Zij zegt ook dat de cijfers goed zijn, maar er blijven zorgen voor de toekomst.
Arts en microbioloog Anne-Marie van Elsacker © Izore
Arts-microbioloog Anne-Marie van Elsacker
Vier positieve tests in één week, dat zijn er niet veel. Kunnen we naar nul?
"We hebben natuurlijk al een keer een dag gehad dat we geen positieve gevallen hadden onder iedereen die we getest hadden. Dat zullen we nog wel eens een dag zien. Maar betekent dat dat dat er ook een wereld komt waarin er helemaal niemand besmet is met het virus op enig moment? Dat geloof ik niet. We weten gewoon dat het virus ook gevonden kan worden bij mensen zonder klachten. We testen nu alleen mensen mét klachten. Nul besmettingen vinden betekent niet dat er nul mensen met het virus besmet zijn."
Dit gaat om mensen die 'verdacht' waren, met verschijnselen van corona. Maar we weten dat er ook mensen zijn die besmet zijn met het virus, terwijl ze geen verschijnselen hebben. Zou je die ook niet moeten testen wanneer je wilt weten hoeveel besmettingen er echt zijn?
"Ja, maar dat is lastig, want hoe vind je die? Dan zou je de hele bevolking moeten testen, of een steekproef. En als je daarover nadenkt, dan is het best lastig om zo'n studie te ontwerpen. Dus ik weet niet of dat ervan komt. Ik denk dat we wel wat informatie gaan halen uit wanneer je iemand gevonden hebt en daarna in de omgeving kijkt hoeveel mensen daar besmet zijn. Dat zegt wel iets over of het virus er nog echt is. Maar als ik gewoon naar het hele plaatje kijk, dan denk ik: dit virus is er en gaat niet meer weg."
Het virus kan muteren. Net als de griep. Weet je wel zeker dat alle gevallen worden gevonden?
"Ja, daar heb ik wel vertrouwen in. We doen ontzettend veel onderzoek naar dit virus. Ook de grote researchlaboratoria van het RIVM en het WHO bijvoorbeeld, daar wordt ook heel veel gekeken naar de precieze code van het virus, dat wordt helemaal ontleed. Dus het wordt heel goed in de gaten gehouden of het aan het veranderen is. Want als het verandert, dan zou de test niet meer goed kunnen werken. Maar dat wordt dan wel gemerkt, zowel in de dagelijkse praktijk als in het extra onderzoek in de WHO-laboratoria."
Hoe doet Nederland het in vergelijking met andere landen? Kun je de cijfers wel vergelijken?
"We volgen wel een vergelijkbare koers, als je kijkt naar de getallen. Maar hoe vergelijkbaar de ontwikkeling van de epidemie is, dat valt denk ik wel een beetje tegen. Ook omdat elk land zijn eigen testbeleid kiest. Dat hangt bijvoorbeeld af van de politiek en de toegang tot testen. En hoe werkt het met de infrastructuur? Wij hebben de GGD'en, maar in andere landen zit dat overal net even anders. Dus kun je het heel strak vergelijken? Nee. Maar als je naar de epidemiologische curve kijkt, dan zie je een vergelijkbare ontwikkeling in allerlei landen."
Ik vind het prachtig, je kunt mooi zien hoe het allemaal gaat.
Anne-Marie van Elsacker oer it 'corona-dashboard'
Donderdag is het Rijk ook naar buiten gekomen met een corona-dashboard, met gegevens over onder andere ziekenhuisopnames en besmettingen. Is dat een goede zaak?
"Ja, vind ik wel! Ik vind het prachtig. Ik heb al even gekeken, je kunt mooi zien hoe het allemaal gaat. Het is mooi vormgegeven, heel duidelijk vind ik. Het is nog in ontwikkeling, maar ze zoeken ook naar grenswaarden: boven welke waarde moeten we ons zorgen gaan maken? Dan kun je als bevolking mooi meekijken hoe het gaat. Ik vind dat wel leuk. Je kunt landelijk kijken, maar ook naar je eigen regio. Dus dan zie je hoe Fryslân het doet ten opzichte van de rest van Nederland. Dat kon al met de kaartjes op RIVM.nl, maar nu ook in deze app."
Staat alles op dat dashboard?
"Nee, nog niet. Sommige dingen moeten nog ontwikkeld worden. En je kunt bijvoorbeeld ook geen leraren vinden in de app, hoe het daarmee gaat. Ik weet ook niet of dat haalbaar is. Maar je vindt wel de hoofdmoot, bijvoorbeeld hoe het in de ziekenhuizen en in de verpleeghuizen gaat. Dat vind ik wel fijn."
Waar staan we nu? Hebben we het spannendste achter de rug?
"We hebben de eerste schrikfase een beetje achter ons gelaten, waar we alles nog op moesten tuigen. Maar het is en blijft spannend. We zijn allerlei maatregelen aan het versoepelen. We laten toeristen toe, we gaan zelf reizen. Wat gaat dat betekenen? En in het najaar wordt het weer kouder. Dat vind ik best spannend. Als je kijkt naar de serologische analyses, dan heeft maar een klein deel van de bevolking een antistof. Dus het is nog wel spannend, maar de schrik is eraf."