Gemeenten mogen voortaan bepalen of boa's wapenstok krijgen: "Acties hebben geholpen"

Meer buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) kunnen een wapenstok gebruiken. De bevoegdheid om daar toestemming voor te geven ligt voortaan bij de burgemeester, politiechef en de officier van justitie. De boa's hebben de laatste tijd actiegevoerd en aangespoord op meer verdedigingsmiddelen. Die kunnen ze nu dus krijgen. "De acties hebben zeker meegeholpen", denkt Anne Schurer, boa in Leeuwarden.
© ANP
"In de coronacrisis hebben we meer handhavende taken opgepakt", zegt Schurer. "Dat heeft tot wat geweldsincidenten geleid en dat willen we voorkomen." Met wapens zouden de boa's zich tegen geweld kunnen verdedigen, is de gedachte. In eerste instantie gaat het dus om de wapenstok, maar er wordt ook nog onderzoek gedaan naar het gebruik van pepperspray.

Eerst nog training

Wanneer boa's van een wapen gebruikmaken, dan moeten ze dat wel kunnen uitleggen. "Je moet uit kunnen leggen waarom je dat hebt gedaan, maar dat is niet meer dan normaal. Voordat het zover is, moet je als handhaver ook getraind worden. En het moet nog precies in de wet worden vastgelegd wanneer je de wapenstok daadwerkelijk in mag zetten."
Een incident in IJmuiden, waarbij handhavers werden aangevallen op het strand, kwam landelijk in het nieuws. Maar ook in Fryslân krijgen boa's te maken met gevaarlijke situaties, vertelt Schurer. "Hier in Leeuwarden trok iemand een mes bij het station, een collega is bedreigd met een schroevendraaier, een andere collega werd bij de Waag in het gezicht geslagen. Dat wil je niet tegenkomen in je werk."

Gemeenten weten het beter

Dat nu lokaal wordt bepaald of boa's wapens mogen gebruiken, vindt Schurer een goede zaak. "Dat is beter, want de handhavers worden hoofdzakelijk ingezet door gemeenten. Die hebben ook kennis van wat er speelt."
Eerder sprak burgemeester Buma van Leeuwarden zich al uit voor wapens voor boa's. "We ziens soms echt onveilige situaties, als de politie niet in de buurt is", zei Buma. "Dan moeten de boa's zich kunnen verdedigen."
Anne Schurer, boa in Leeuwarden