Pieter Weening: "Ik voel me nog fit genoeg voor de grote wedstrijden"

Vincenzo Nibali gaat in de Giro d'Italia mét Pieter Weening op jacht naar de trui. De Harkiet rijdt voor zijn nieuwe ploeg Trek-Segafredo en de eerste koers die hij rijdt is waarschijnlijk de Strade Bianche op 1 augustus. Dan is de herstart van het wielerseizoen, is de bedoeling.
Pieter Weening uitgebreid over zijn nieuwe ploeg en komend seizoen:
Pieter Weening
Een man die een grote rol heeft gespeeld in de komst van Weening naar zijn nieuwe ploeg is Steven de Jongh, de oud-wielrenner en nu de ploegleider van Trek-Segafredo. In de winter hadden beide mannen al contact met elkaar. "Hij zag het wel zitten en heeft de mensen bij de ploeg er warm voor gemaakt. Begin dit jaar kwam het in een stroomversnelling. In maart zou ik al fietsen voor die mannen, maar toen kwam het coronavirus om de hoek. Dus alles is wat later geworden", zegt de Harkiet, die eerder al twee Giro-etappes en een Tour-etappe won.

'Niet lullen, maar trappen'

Maar waarom wil De Jongh Weening nou zo graag bij zijn ploeg hebben? De Jongh: "We waren nog op zoek naar iemand die een grote ronde aan kan met een hoop ervaring. Pieter is iemand van 'niet lullen, maar trappen' en dat past wel bij ons. Het niveau dat hij vorig jaar heeft laten zien, was voor ons voldoende om voor Pieter te gaan."
Ploegleider Steven de Jongh over Pieter Weening
Het is de bedoeling dat alle drie grote rondes (Giro d'Italia, Tour de France en Vuelta d'España) dit jaar nog verreden worden. Weening houdt zich op de vlakte over welke van de drie hij fietst, maar ploegleider De Jongh schept duidelijkheid: "Dat weet Pieter zelf ook, dat dat de Giro wordt. Hij gaat bijna een heel Italiaans programma rijden. Eerst een hoogtestage in San Pellegrino, daarna koersen als Milaan-San Remo, de Ronde van Lombardije, de eendaagse wedstrijden daarvoor. De Tirreno gaat hij rijden. En de eerste koers wordt Strade Bianche op 1 augustus."
Pieter Weening in het tenue van zijn nieuwe ploeg © Trek-Segafredo
Het einde van Weenings wielercarrière dreigde eind vorig jaar, toen sponsor Roompot stopte. Toch heeft hij de hele winter wel door getraind, uiteindelijk met een contract bij Trek-Segafredo als gevolg.
It wie gjin must, mar ik fyts gewoan noch graach.
Pieter Weening
"Ik ben hier blij mee", zegt hij. "Het was geen must, maar ik fiets gewoon graag en ik voelde me nog fit genoeg om dat soort grote wedstrijden nog aan te kunnen", vertelt Weening vanuit zijn huis in België.
Weening wordt de derde Nederlander bij Trek-Segafredo. Ook Bauke Mollema en Koen de Kort fietsen voor de formatie. De vraag is alleen wanneer het seizoen weer kan beginnen. Weening: "Het is wat een raar jaar, maar we zien het wel. We proberen het beste ervan te maken. Het is in elk geval een leuke ploeg. En als alles weer een beetje goed loopt, kunnen we er iets moois van maken."

Italiaans

Weening moet dus samenwerken met Nibali. De Italiaan die alle grote rondes al eens won, fietst ook voor Trek-Segafredo. Hoe is het Italiaans van de Harkiet? "Ik spreek wel een paar woorden. Een hele conversatie wordt moeilijk, maar ik vermoed dat die mannen ook wel een woordje over de grens spreken. Het fietstaaltje is niet zo moeilijk hoor. Het meeste moet je met de voeten spreken, dat is met afstand het belangrijkste", lacht Weening, die in 2004 zijn eerste grote ronde reed.