Bezoekers gemeentehuis Smallingerland verwelkomd door kunstwerk Joop Sipma

In de centrale hal van de gemeente Smallingerland hangt voortaan een kunstwerk van de Drachtster kunstenaar Joop Sipma. Sipma kon vanwege zijn slechte gezondheid zelf niet bij de onthulling zijn.
It keunstwurk fan Joop Sipma mei de flagge fan Smellingerlân © Gemeente Smellingerlân
Eind jaren 90, toen Sipma ongeveer vijftig jaar was, begon hij met beeldhouwen van steen. Hij maakt vrouwelijke vormen van marmer, kalksteen en hardsteen. "Ik heb bewondering voor de vrouw die zichzelf wil blijven ondanks dat de westerse maatschappij een onrealistisch schoonheidsideaal voorschrijft", zegt hij daarover.
"Mijn beelden zijn dan ook een uiting hiervan voor deze vrouwen. Inspiratie haal ik uit m'n omgeving en mijn vrouw is mijn muze. In mijn werkproces transformeer ik het ogenschijnlijk harde ongenaakbare natuursteen, naar de natuurlijke vrouwelijke vormen in al haar diversiteiten."

Een plek voor iedereen

Wethouder Marjan Sijperda onthulde het kunstwerk. Ze is blij met het stik op de centrale plek in de hal. "Onze centrale hal is een hal voor iedereen, je kunt hier samenkomen en tegelijkertijd het gevoel hebben dat je thuis bent. Daar hoort een spraakmakend kunstwerk bij."