Skûtsjeschippers willen deze zomer toch nog zeilen: "Sinds 1861 geen jaar overgeslagen"

Door het coronavirus zal er in 2020 geen normale SKS gezeild worden, maar een aantal schippers zoals Gerhard Pietersma fan het Earnewâldster skûtsje en Sytze Brouwer van de Gerben van Manen hopen dat de skûtsjes deze zomer tocht het water nog op kunnen. "Ik hoop dat we in september nog wat kunnen laten zien, in wat voor vorm dan ook", zegt Brouwer. Pietersma gelooft zelfs nog in een complete SKS-competitie.
Bekijk hieronder het interview met Gerhard Pietersma:
Gerhard Pietersma oer de SKS
"Sinds 1861 is er skûtsjesilen geweest en er is geen jaar overgeslagen. Dus ik denk dat het dit jaar ook wel doorgaat, want het skûtsjesilen heeft alle ziektes overleefd, dus dan zal het deze ook wel overleven", zegt Pietersma. "In de oorlog stonden de Duitsers in de Prinsehof naar het skûtsjesilen te kijken, toen was er ook skûtsjesilen."
Het coronavirus hoeft volgens Pietersma dan ook geen spelbreker te zijn. "Het is in de buitenlucht, we zijn gezonde knapen met zijn allen. We laten ons testen, als we gezond zijn dan kunnen we aan boord", zegt Pietersma.

Vrijdag in overleg

Het bestuur en de SKS-schippers zullen vrijdag in overleg over de mogelijkheden, vertelt Brouwer. "We gaan kijken wat we kunnen doen om het seizoen nog enig cachet te geven, gezien het 75-jarig jubileum. Ik hoop nog wel dat we kunnen zeilen. Ik was gisteren weer even bij het skûtsje, dan doet het toch wel zeer dat het dit jaar niet door kan gaan."
Een geheel SKS-programma zal er ieder geval niet meer inzitten, zegt hij. "Maar je kan misschien een paar weekeinden pakken, of een lang weekeinde met meerdere wedstrijden. Ik weet niet of je dan om het Sulveren Skûtsje kunt varen, ik denk het niet, maar wel dat je op een andere manier een mooie competitie neer kan zetten."

'Je wil altijd zeilen'

"Het brandt, dat is ook sporteigen, je wil altijd zeilen en het is heel frustrerend dat het niet kan. Maar iedereen zit in hetzelfde schuitje, om het zo maar te zeggen", lacht Brouwer. "Ik hoop dat we er nog wat van kunnen maken."
Verslaggever Arjen Bosselaar in gesprek met Sytze Brouwer
Voorzitter René Nagelhout geeft aan dat een compleet kampioenschap er ieder geval niet inzit. Hij hoopt dat er in september nog wel om een jubileumbokaal gezeild kan worden. Hoe dat er precies uit zal zien, is nog niet bekend.
Voorzitter René Nagelhout over de plannen
Een zomer zonder skûtsjes is een stap te ver, en daarom komt Omrop Fryslân in juli twee weken lang met It Skûtsjesjoernaal. It Skûtsjesjoernaal is twee weken lang te zien bij Omrop Fryslân op televisie. In de eerste uitzending zijn René Nagelhout, voorzitter van de SKS, en negenvoudig kampioen Douwe Jzn. Visser te gast. Het programma is van maandag 20 juli tot en met vrijdag 31 juli te zien.