Skûtsjesjoernaal neemt kijker mee in de geschiedenis van 75 jaar skûtsjesilen

Het is voor skûtsjeschippers en -liefhebbers nog altijd bijna niet te geloven. Voor het eerst in het 75-jarig bestaan van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen worden er dit jaar geen wedstrijden gezeild vanwege het coronavirus. Maar een zomer zonder skûtsjes is een stap te ver en daarom komt Omrop Fryslân in juli twee weken lang met It Skûtsjesjoernaal op televisie.
Skiednis SKS
De uitzendingen komen iedere dag uit het skûtsjemuseum in Earnewâld. Iedere dag schuiven twee gasten aan tafel bij presentatrice Simone Scheffer. Daarbij is er natuurlijk uitgebreid aandacht voor de grote verhalen, de stoere schippers en de legendarische anekdotes van destijds.
Naast de gesprekken aan tafel zijn in het programma historische reportages over de geschiedenis van de SKS te zien. Verder zullen verschillende kunstenaars een ode brengen over hun gevoel bij het skûtsjesilen.
It Skûtsjesjoernaal is twee weken lang te zien bij Omrop Fryslân op televisie. In de eerste uitzending zijn René Nagelhout, voorzitter van de SKS, en negenvoudig kampioen Douwe Jzn. Visser te gast. Het programma is van maandag 20 juli tot en met vrijdag 31 juli te zien.