Flats Heechterp tegen de vlakte: "Als ze mij een ander huis aanbieden, vind ik het prima"

"Als ze mij een ander huis aanbieden, dan vind ik het helemaal prima." Dat zegt Joachim Schermann, een van de bewoners van Heechterp. Hij moet, net als alle andere bewoners van de 24 flats in de wijk die gesloopt worden, tijdelijk op een andere plaats wonen. Voor de 24 flats komt nieuwbouw in de plaats.
Portykflats yn Heechterp tsjin de flakte
Volgens woningbouwvereniging Elkien waren de woningen 'technisch op'. "Dat kon wel beter inderdaad. Met de waterleidingen zijn in het verleden wel flink wat problemen geweest. Er worden meer dan eens mensen opgeroepen om wat te repareren. Laatst waren de internetkabels nog losgewaaid", zegt Schermann.
Elkien hoopt dat de wijk met nieuwbouw een beter image krijgt. "Dat zou best kunnen inderdaad, als het er wat netter uitziet allemaal. Ze hebben in Schieringen ook de hele boel gerenoveerd een paar jaar geleden. Dat ziet er een stuk beter uit. De uitstraling is wat netter en nieuwer, dus ik geloof wel dat dat beter is voor het imago", zegt Schermann.
Bewoner Joachim Schermann © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Bewenner Joachim Schermann over de plannen
Volgens directeur Harro Eppinga van Elkien is nieuwbouw een betere optie dan opknappen. "Opknappen kan wel, alles kan opgeknapt worden. Alleen de ambitie die we hebben afgesproken, ook met de bewoners en met de gemeente, is of we ook meerdere typen woningen in deze wijk kunnen bouwen. Zodat mensen die hier wonen, hier ook kunnen blijven wonen. Ze bouwen wat op in de buurt en dan kunnen ze ook blijven wonen in de buurt. Dat kan nu niet, omdat het heel eenzijdig is", zegt Eppinga.
Eppinga begrijpt dat het besluit om de flats te slopen voor sommige bewoners ingrijpend is. "Dat snap ik heel goed", zegt hij. "We hebben nog geen concrete plannen, maar we willen juist met de bewoners die plannen invullen. We hebben de contouren nu staan, maar wat er precies gebeurt, hoe het gebeurt, wanneer precies, en hoe de bewoners betrokken willen worden gaan we samen met ze ontdekken. De eerste bijeenkomst is al op 11 juni, dan kunnen bewoners ook hun stem laten horen", aldus Eppinga.
Directeur Harro Eppinga van Elkien over de plannen