Alle portiekflats in Heechterp tegen de vlakte: "Opknappen is niet langer zinvol"

De wijk Heechterp in Leeuwarden gaat op de schop. De 24 portiekflats met 576 woningen worden gesloopt, en er komt nieuwbouw voor in de plaats. "De woningen zijn technisch op en opknappen is niet langer zinvol", staat in de toekomstvisie van de gemeente Leeuwarden.
Heechterp © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De vernieuwing zal voor de bewoners 'zeer ingrijpend' zijn, zeggen de gemeente en de woningbouwvereniging Elkien. Inwoners moeten tijdelijk verhuizen. De totale opknapbeurt van de wijk duurt minimaal 10 jaar.

'Een volksbuurt met een rafelig randje'

De initiatiefnemers willen met de nieuwe plannen afrekenen met het negatieve imago van de wijk. "Het blijkt dat de wijkbewoners zelf Heechterp op onderdelen een onvoldoende geven. Het is een volksbuurt met een rafelig randje, waar de leefbaarheid al jaren onder druk staat".
De wyk Heechterp is gebouwd tussen 1958 en 1963. Het is één van de armste wijken van Nederland. De sociale huurwoningen in de flats waren populair. "Heechterp was toen hip en modern. Bewoners die hier een woning kregen waren dolgelukkig met de ruime woning en de groene leefomgeving".

200 miljoen euro

Vanaf 2007 is Heechterp een zogenaamde 'Krachtwijk'. Een 'Vogelaarwijk', waar extra rijksgeld naartoe gaat. De vernieuwing van de wijk kost tussen de 100 en 200 miljoen euro.