Actiegroep kondigt demonstratie aan tegen discriminatie in Leeuwarden

In Leeuwarden wordt volgende week een 'Black Lives Matter'-demonstratie gehouden. Dat melden actievoerders op de sociale media. Tientallen mensen hebben aangegeven dat ze komen.
© ANP
Volgens het bericht op sociale media begint de demonstratie volgende week zaterdag om zes uur 's avonds. Het zou een uur duren. De organisatie roept demonstranten op om rekening te houden met de anderhalve meterregel en om mondkapjes te dragen.
Een woordvoerder van de gemeente Leeuwarden zegt dat er geen melding gemaakt is van een demonstratie.
Eerder zijn in onder andere Amsterdam, en Rotterdam ook demonstraties geweest tegen racisme, naar aanleiding van de dood van een zwarte man in Amerika.
Volgens de organisatie van het protest in Leeuwarden is het 'institutionele geweld' tegen zwarte mensen de laatste jaren 'in het bijzonder' tot uiting gekomen tegen vreedzame demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOSP). In 2018 werden die demonstranten belaagd, en bekogeld met eieren, door pro-pieten. Die werden niet aangehouden, maar de actievoerders van KOSP werden door de politie in busjes afgevoerd.
Dit jaar wilde KOSP demonstreren bij het Sint-Piterfeest in Grou. De burgemeester gaf ze de ruimte, maar wel aan de andere kant van het water. De actievoerders hebben daarop de demonstratie afgeblazen.
De organisatie van het protest komt later met meer informatie over de manier waarop het protest in Leeuwarden wordt georganiseerd.