Merk Fryslân verwacht 'naar omstandigheden' goede zomer

Martin Cnossen van Merk Fryslân is blij dat het kabinet groen licht geeft voor vakantiegangers uit eigen land en de buurlanden Duitsland en België. Cnossen rekent erop dat ook deze zomer aardig wat Nederlanders, Duitsers en Belgen de weg naar Fryslân zullen vinden.
© Omrop Fryslân, Aise van Beets
"Duitsers zijn trouwe bezoekers. Die weten dat het hier niet al te druk is. Ik verwacht dat die het wel aandurven om hier heen te komen", zegt Cnossen. Hij verwacht ook meer Nederlanders, omdat veel mensen dit voorjaar geen buitenlandse vakantie hebben geboekt vanwege het coronavirus.
Voor een goed zomerseizoen heeft Cnossen nog één wens: de wc's op campings en in jachthavens zouden weer zo snel mogelijk open moeten. Het sanitair moet nu nog dicht blijven tot 1 juli en daardoor is het voor veel campings en jachthavens op dit moment een toer om voldoende omzet te draaien.
Cnossen merkt dat bij de ondernemers het onbegrip hierover toeneemt. Volgens Cnossen kan het sanitair wel weer open. "Ondernemers willen dat graag veilig doen en hebben daar vaak ook goede oplossingen voor, zoals het afgeven van een sleutel aan vaste gasten."

Geen massatoerisme

Fryslân is volgens Cnossen een erg geschikte vakantiebestemming in coronatijd, omdat hier geen massatoerisme is. Nu het kabinet groen licht heeft gegeven voor vakantiegangers wil Merk Fryslân de online-werving ook weer op gang brengen. "Wij zullen nu weer een stapje extra zetten. Niet alleen voor de zomer, maar ook voor het najaar."
Afgaande op boekingen die eerder zijn gedaan, is het vooruitzicht voor het hoogseizoen helemaal niet zo slecht, op voorwaarde dat de wc's op campings en jachthavens wel weer open zijn. "Als we in het naseizoen nog een extra slag kunnen slaan, ben ik naar omstandigheden aardig tevreden."
Martin Cnossen van Merk Fryslân