Controversieel slachthuis in Drachten failliet; negen mensen nu thuis

Het slachthuis Abattoir Drachten is failliet verklaard. Vorig jaar kwam de slachterij in opspraak, nadat de eigenaar een dierenarts van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit had mishandeld.
© Omrop Fryslân
De eigenaar, een man uit De Westereen, kreeg van de rechtbank een werkstraf van 100 uur, waarvan 50 voorwaardelijk. De 41-jarige man werkte een vrouwelijke inspecteur tot twee keer toe tegen de grond. De vrouw wilde een koe met een abces onderzoeken. Het slachtoffer heeft onder andere een wond aan haar hoofd opgelopen.
De NVWA heeft daarop de vergunning van het slachthuis ingetrokken, maar na een gesprek mocht het slachthuis in 2019 weer open. Een van de voorwaarden was wel dat de eigenaar niet aanwezig mocht zijn bij controles. De eigenaar van de slachterij moet ook 1.200 euro vergoeding betalen aan het slachtoffer.
Eerder kreeg de eigenaar al eens een boete omdat er koeien werden aangevoerd die kreupel en ziek waren. Dat was toen niet de eerste keer.

Overname ging niet door

De eigenaar zat de laatste jaren met gezondheidsproblemen. Dat had ook invloed op het leiden van het bedrijf, zegt de curator. Er was tijdelijk iemand anders die de zaak beheerde. Dat ging aanvankelijk goed, maar later niet meer.
Daarna zijn er gesprekken geweest voor een eventuele overname, maar de kandidaat zag dat door de omstandigheden rondom het coronavirus niet zitten. Er zijn ook kandidaten voor een eventuele doorstart, maar dat is nog afwachten.

Negen vaste krachten nu zonder werk

Het bedrijf ligt al een poosje stil. Er stonden negen mensen op de loonlijst, die nu dus thuiszitten. Die mensen wordt nu het ontslag aangezegd.
Het bedrijf had ruim een half miljoen euro aan schulden.