Landelijk akkoord over nieuwe regels rond opvang zeehonden

Er is een landelijk akkoord gesloten over de opvang van zeehonden, zo heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit woensdag bekend gemaakt. De opvang wordt verder geprofessionaliseerd door de inzet van zogenaamde zeehondenwachters. En er zijn voorwaarden gesteld aan wanneer je een zeehond wel opvangt en wanneer niet.
© Zeehondencentrum Pieterburen
Verder komt er een meldpunt waar je naartoe kunt bellen als je denkt een zeehond in problemen te zien. Een zeehondenwachter bekijkt dat dan en besluit of het dier moet worden opgevangen. De nieuwe aanpak gaat woensdag ook van start.
De inzet is om zeehonden zo veel mogelijk met rust te laten. Eerder was er een geschil tussen de verschillende zeehondenopvangen over hoever je daarin moet gaan. Daarom is er nu zogenaamd 'Handelingskader' opgesteld op basis van wetenschappelijk advies.

Opleiding

Mogelijk zieke zeehonden of jonge zeehonden worden in de meeste gevallen 24 uur lang geobserveerd voordat er een besluit over opvang wordt genomen. De zeehondenwachters die dan gaan doen, worden daarvoor opgeleid. Die opleiding wordt nog opgezet.
Zo krijgen jonge zeehonden langer tijd om te worden gevonden door hun moeder en zieke zeehonden de kans om te herstellen in hun eigen omgeving. Voor de opleiding, het onderzoek en de communicatie is 1,2 miljoen euro beschikbaar.
Grijze zeehond met jong op Terschelling © Remco de Vries
Het akkoord is er gekomen onder leiding van burgemeester Tineke Schokker van Vlieland en is deze woensdag op een online bijeenkomst ondertekend door landbouwminister Schouten, gedeputeerde Staghouwer van Groningen uit naam van de kustprovincies, de zeehondencentra, de vrijwilligersorganisaties en de gemeenten.
Bovendien wordt het gesteund door Staatsbosbeheer, de Coalitie Wadden Natuurlijk die de natuurbeheerders vertegenwoordigt, stichting het Zeeuwse Landschap en Stichting DierenLot.

Het gaat goed met de zeehond

Minister Schouten: "Ik ben blij dat de zeehondencentra en vrijwilligersorganisaties onder begeleiding van burgemeester Schokker dit breed gedragen akkoord hebben afgesloten. Het gaat goed met de zeehond in het Nederlandse kustgebied. De populatie is gegroeid van zo'n 500 in 1980 naar 15.000. Een succes waar we trots op mogen zijn en waar we op voort kunnen bouwen. Met het nieuwe akkoord krijgen zeehonden meer ruimte om hun natuurlijke gedrag te vertonen. Dat moedig ik aan."
© Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Burgemeester Schokker: "Ik wil vooral de zeehondencentra en vrijwilligersorganisaties bedanken dat ze zich zo voor deze nieuwe aanpak hebben ingezet en dat er vertrouwen is samen verder te gaan. Nu is het belangrijk dat de toeristen en strandgangers ook gaan begrijpen dat gestrande zeehonden vaak het beste met rust gelaten kunnen worden. De boodschap is: zie je een zeehond in problemen? Bel de zeehondenwachter."
De zeehondencentra die het akkoord ondertekenen, zijn: Stichting A Seal, Centrum voor Zeezoogdierenzorg, Stichting Texels Museum (Ecomare), Stichting Zeehondencentrum Pieterburen, Stichting Zeehondenopvang Eemsdelta, Stichting Zeehondenopvang Terschelling, Stichting Eerste Hulp bij Zeehonden en Stichting Reddingsteam Zeedieren Nederland.

Meeste zeehonden leven in Waddenzee

In Nederland zijn er nu zo'n 11.000 zeehonden. 90 procent daarvan leeft in de Waddenzee. Dan gaat het om de gewone en de grijze zeehond. Er is sprake van een gezonde en stabiele populatie.