Thialf had geen keuze: "We kunnen het risico ook niet zelf dragen"

De directeur van Thialf had niet meteen in de gaten det het zo erg was, toen de brandverzekering werd opgezegd. Hij dacht dat er een premieverhoging aan zat te komen.
© ANP
"We werden begin maart geconfronteerd met de eenzijdige opzegging van onze brandverzekeraar. Die zei dat de schadestatistieken slechter werden. We dachten dat het ging om een premieverhoging, maar een paar weken later pakte dat anders uit", zegt Thialf-directeur Marc Winters.
Duizenden zonnepanelen op het dak van Thialf staan intussen uit, omdat de verzekering anders in geval van brand niet wil uitkeren. Doordat het ijsstadion nu extern energie moet inkopen, zorgt dat voor een schade van 125.000 euro per jaar. En een nieuwe verzekering wordt ook duurder.
'Honderden gevallen van schade met zonnepanelen'
He komt als een volledige verrassing voor Thialf, zegt Winters. Het ijsstadion is een paar jaar geleden helemaal vernieuwd. Daarna ging de verzekeringspremie behoorlijk omlaag. "De voorwaarden zijn nu aangepast."
"Je ziet dat het verzekeren van zonnepanelen de laatste twee jaar echt problematisch wordt. We hebben dat bij vele verzekeraars gecheckt", zegt Winters. "Sommigen melden honderden schadegevallen bij dit soort panelen. Daarom worden de verzekeraars steeds defensiever bij dit soort panden."
Volgens Winters zit het probleem in de combinatie van dakbedekking en zonnepanelen. "Daar willen verzekeraars zich niet aan branden."
Het verzekeren van een ijsstadion is anders dan het verzekeren van een huis, zegt Winters. "Dat gebeurt via een internationale verzekeringsbeurs, net als bij luchthavens, voetbalstadions, fabrieken en dergelijke. Verzekeraars schrijven zich in en bepalen een percentage. Bij een normale polis stopte dat bij 25 procent. Dan moet je dus driekwart van het risico zelf betalen.
Er was maar één verzekeraar die het met Thialf aandurfde, zegt Winters, maar dan moesten de zonnepanelen wel uitgezet worden. Het kon dus niet anders. "We kunnen het risico ook niet zelf dragen."
Als er voor één oktober geen oplossing komt, moet het ijsstadion de panelen helemaal van het dat af halen. "Alles is er nu op gericht om ervoor te zorgen dat dat niet nodig is."
Zonepanelen op het dak van Thialf © CAMJO Media