Vogelwachters deels weer actief op het Wad

De vogelwachters zijn weer terug op het Wad. Althans, diegenen over wie Staatsbosbeheer de regie heeft. Concreet betekent dat dat er weer vogelwachters zijn op de Engelsmanplaat, tussen Schiermonnikoog en Ameland, en op de Boschplaat op Terschelling. Maar daar blijft het niet bij en het wordt allemaal wel anders aangepakt dan anders. En dat heeft natuurlijk alles te maken met het coronavirus.
De Bosschplaat met de stuifdijk op de achtergrond © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Voor Natuurmonumenten zitten de twee vaste vogelwachters op de Griend. Er zouden eigenlijk nog mensen bij komen op De Richel, een zandplaat bij Vlieland. Dat is in eerste instantie niet doorgegaan en dat blijft ook zo. "Het aantal wisselingen en het aantal mensen dat je op en neer moet brengen, is gewoon te groot", zegt Jan Willem Zwart van Natuurmonumenten.
Op de Engelsmanplaat ligt dat toch weer wat anders, zo legt Marjan Veenendaal van Staatsbosbeheer op Ameland uit. "De vrijwilligers wordt gevraagd om zelf naar de Engelsmanplaat te lopen", zegt zij. Daar is het vervoer dus geen probleem.
Griend © Anne Krediet
De Waddenunit heeft eerder al voorraad naar het vogelwachtershuisje gebracht. In eerste instantie kiest Staatsbosbeheer ervoor alleen vaste stellen toe te laten, maar op zichzelf kunnen twee personen er voldoende ruimte van elkaar houden. Familie mag niet even langskomen om een avondje te logeren. En mensen mogen geen coronasymptomen hebben; dan komen ze er niet op.
Vogelwachters hebben ook een voorlichtende taak richting bezoekers, maar dat moet nu ook anders. "Ze krijgen de opdracht om mensen toe te spreken vanaf de eerste verdieping van het huisje", zegt Veenendaal.
Bezoekers aan de Engelsmanplaat © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Op Terschelling zijn ze los van het cronavirus vorig jaar al bezig geweest om bewoners van het eiland zelf warm te maken voor een tijdelijk en vrijwillig verblijf in een vogelwachterskeet op de Boschplaat. Dat werpt nu zijn vruchten af, want die mensen worden nu ingezet. Daarbij moet het wel om mensen gaan die samenleven.
De publieksvoorlichting staat ook hier op een zacht pitje en dat wordt ook met bordjes duidelijk gemaakt. Als er mensen in nood zijn, ligt dat natuurlijk anders. Ook komen er weer boswachters op de Noordsvaarder om de strandbroeders er veilig te laten broeden.