Bewoners zorggroep Florastate in Leeuwarden willen vrijheid terug

Ongeveer twintig bewoners van een woongroep in Florastate in de Leeuwarder wijk Aldlân mogen van zorggroep Noorderbreedte de weg niet meer op vanwege het coronavirus. De bewoners, die tussen de 30 en 60 jaar oud zijn, voelen zich daardoor opgesloten en van hun vrijheid beroofd.
Bewenners Floriastate yn Ljouwert wolle frijheid
De bewoners zijn gewend om zelf de regie te hebben. Ze leven en wonen vrij zelfstandig, maar krijgen wel hulp. Die hulp krijgen ze vanuit zorggroep Noorderbreedte.
"Het gaat hierbij om mensen met bijvoorbeeld een spierziekte, MS, of een dwarslaesie, die zich te goed voelen voor een verpleeghuis, maar bij bijvoorbeeld het opstaan en aankleden wel enige hulp nodig hebben", zegt Hanneke Kool uit naam van de bewoners. "Vanwege corona mogen ze nu hun woning bij hoge uitzondering nog verlaten. En dan uitsluitend onder begeleiding van een medewerker om te controleren waar ze naartoe gaan."
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Ook bezoek van familie of andere gasten is bijna niet toegestaan. Wel is er een soort ontmoetingskamer, een babbelbox, opgezet met een plastic wand ertussen. Ook als daar gebruik van wordt gemaakt is er een personeelslid aanwezig om alles in de gaten te houden. "Daarmee is elke vorm van privacy verdwenen", aldus Kool.
Kool is al sinds de oprichting in 1996 bij de woongroep in Florastate betrokken. Eerst als medewerker van Noorderbreedte en na haar pensioen als voorzitter van de cliëntenraad. "Officiële protesten hebben tot nu toe niets uitgehaald. Overleg met de coördinator van de woongroep heeft tot nu toe niet of nauwelijks iets uitgehaald... De situatie wordt zo langzamerhand onhoudbaar."
© eigen foto
Dat zeggen ook de ouders van Judith Posthumus. Zij maken zich grote zorgen over hun dochter. Matheus Posthumus: "De muren komen op haar af. Ze is al bijna tien weken niet buiten geweest en vindt het verschrikkelijk."
Judith is daarnaast bang haar baan te verliezen. Ze werkt op het Nordwin College, maar mag daar nu niet naartoe. De veiligheid zou niet gegarandeerd kunnen worden. "We hebben de mensen van Noorderbreedte gevraagd om contact op te nemen met haar begeleider op school, om te horen wat voor maatregelen ze daar hebben genomen, maar het lijkt wel alsof ze dat niet willen."

Zelf beslissen

Bewoners durven hun klachten niet te uiten, omdat ze bang zijn voor represailles, zegt bewoner Anja Oostenveld. "Ik heb het idee dat de 'teugels' strakker aangetrokken worden, zodra wij iets zeggen. Mensen zijn angstig." Wat Anja Oostenveld wil, is simpel: "Weer een beetje vrijheid terug. We konden altijd zelf beslissen wat we deden en nu is dat ons afgenomen.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Zorggroep Noorderbreedte zegt in een schriftelijke reactie dat ze de richtlijnen van het RIVM volgen: "De cliënten wonen weliswaar min of meer zelfstandig, maar delen gezamenlijke ruimtes en ontvangen zware verpleegkundige zorg. De zorg en de veiligheid van de cliënten vallen onder de verantwoordelijkheid van Noorderbreedte. Die verantwoordelijkheid is groot en daarom wordt er bij alles wat we doen eerst gekeken wat de eventuele risico's zijn."

Kwetsbare groep

Volgens Noorderbreedte is dat noodzakelijk, ook omdat de cliëntenpopulatie van Florastate tot een van de kwetsbaarste groepen binnen de zorg hoort.. "Een deel van de cliënten heeft te maken met longaandoeningen en ademhalingsproblematiek. Zij moeten vanzelfsprekend extra worden beschermd tegen het coronavirus."
In samenwerking met de cliëntenraad wordt gekeken of de maatregelen verruimd kunnen worden. Zo is besloten dat bewoners nu twee keer per week bezoek mogen ontvangen. Verder schrijft Noorderbreedte liever nu voorzichtig te zijn, dan achteraf spijt te hebben.
Henri Janssen, bestuurder bij zorggroep Noorderbreedte, over de situatie